OKF

Időben figyelmeztetnek: az ünnepi időszakban duplájára nő a lakástüzek száma

Olyan koszorút érdemes választani, amelyen a gyertyák nem éghető anyagból készült alátéten vannak, így a gyertya lángja nem tud átterjedni a koszorúra, onnan pedig a környező tárgyakra.

2015.11.29 10:14MTI
freedigitalphotos.net/Stuart Miles

Az adventi, karácsonyi időszakban megkétszereződik a lakástüzek száma - hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője.

Mukics Dániel advent első vasárnapján az MTI-nek elmondta: évente mintegy hatezer, lakástűz történik Magyarországon, naponta több mint tizenöt. Az adventi és a karácsonyi időszakban ez a szám a duplájára emelkedik. Ennek oka általában a figyelmetlenség, de a dekorációk is veszélyt rejtenek, és a főzéskor is érdemes gondosabban eljárni - jegyezte meg.

A helyettes szóvivő kiemelte, hogy egy adventi koszorú egyetlen magára hagyott gyertyája is képes kiterjedt lakástüzet okozni, a fűtött szobában ugyanis a koszorú hamar kiszárad és könnyen meggyullad az égő gyertya hőjétől. Évente mintegy harminc esetben riasztják a tűzoltókat adventi koszorú okozta tűzesethez - tette hozzá. Ezért olyan koszorút érdemes választani, amelyen a gyertyák nem éghető anyagból készült alátéten vannak, így a gyertya lángja nem tud átterjedni a koszorúra, onnan pedig a környező tárgyakra - jegyezte meg.

A katasztrófavédelem bemutatói és lakossági tájékoztatóinak hatására évről évre mintegy tíz százalékkal csökken az ilyen balesetek száma - mondta Mukics Dániel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.