Migránsok

Mikola: Magyarország számít a visegrádi négyekre kvóta-ügyben

Magyarország pert indít Brüsszel ellen menekültkvóta-ügyben, és nagyon számít arra, hogy az európai országok egy része, de legalább a visegrádi négyek résztvevő félként csatlakoznak ehhez a perhez.

2015.11.28 18:36MTI

Mikola István, a  Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára egy fórumot megelőző sajtótájékoztatón kifejtette: nagyon fontos, hogy széles tömegek támogassák a magyar kezdeményezést, amely miatt "Brüsszel rendkívül ideges", mert tudja, hogy a migránsok kötelező befogadásáról szóló kvótarendszer "jogilag nem áll meg".

Féltjük Európát és Magyarországot, mert tudjuk, hogy "nagyon sok, túl sok terrorista" jött át a migránsokkal Európába - mondta Mikola István. A terroristák ott vannak Londonban, Párizsban, Brüsszelben, de "nem tudjuk, hogy Magyarországon itt vannak-e" - tette hozzá. A kvótarendszert illetően úgy vélekedett, ezzel nem lehet megállítani az Európába tartó migránsokat, sőt egyenesen "hívó jel" lehet ez a szíriaiaknak, afrikaiaknak, hogy jöhetnek ide, mert itt majd úgyis elosztják őket egymás között a gazdag és kevésbé gazdagabb államok.

Az eddig ide érkezett mintegy egymillió illegális bevándorló 80-85 százaléka gazdasági okból akart Európába jönni, s az útjuk nagy részét professzionális embercsempészek szervezték. A migránsok mintegy 80 százaléka fiatal, 15 és 35 év közötti férfi, és már bizonyítékok vannak arra, hogy közöttük megbújnak a terroristák is, akiket mobiltelefonnal, GPS-térképpel és pénzzel, bankkártyákkal is ellátnak - fejtegette Mikola István.

A külügyi tárca államtitkára jelezte, hogy az áradatban nem könnyű elválasztani a valóban rászorulókat, a valós háborús helyzetből érkező üldözötteket vagy a családjuktól elszakítottakat, akik között nagyon sok a gyerek. Ők minden ellátást megkapnak Magyarországon - tette hozzá.

Elmondása szerint a szerb határon át eddig közel 400 ezer ember érkezett Magyarországra, jelentős részük személyazonosságát "nem sikerült pontosan megállapítani", mert hamis útlevelekkel próbáltak a határon átkelni, és senki nem akart ujjlenyomatot adni, mert tartottak tőle, hogy ahol regisztrálják, oda toloncolják vissza őket.

Mikola István hangsúlyozta: a befogadási kvótát Magyarország azért utasítja el, mert ha ideküldenek migránsokat, azok másnap már úgyis a gazdag nyugat-európai országokba akarnak visszamenni. Másrészt megengedhetetlen és az uniós joggal is ellentétes, hogy embereket egyik országból a másikba kényszerből telepítsenek át - mondta.

Felidézte, hogy a francia külügyminiszter által a közelmúltban összehívott nemzetközi menekültügyi fórumon Irak és Szíria vezetői maguk is sajnálták, hogy állampolgáraik elhagyják az országukat. Aggodalmuknak adtak hangot, hogy ha Irakból eltűnnek a keresztények, az ország stabilitása is megrendül, ezért a helyzet stabilizálódása után visszavárnák őket, az időközben megváltozott körülmények között erre azonban nem sok esély van.

Az államtitkár jelezte, hogy vasárnap Brüsszelben az európai uniós államok és Törökország vezetői között fontos tárgyalás következik migrációs ügyekben. "Törökország zsaroló pozícióba került", évi 3 milliárd eurót, az EU-hoz való csatlakozási folyamat felgyorsítását, vízummentességet, illetve néhány év alatt egymillió migráns átvételét követelik Európától, cserébe azért, hogy visszatartsák a több millió migránst - mondta Mikola István.

Manninger Jenő, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról számolt be, hogy keszthelyi központú választókerületében már több mint 10 ezer aláírást gyűjtöttek össze a kvóta ellen. Úgy vélekedett, hogy az emberek 90 százaléka egyetért a kezdeményezéssel, és azt várják a kormánytól, hogy folytassa eddigi migrációs politikáját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.