TEK

Pintér Sándor: nemtelen támadás érte a munkatársainkat

A TEK-nek információja volt arról, az ország védett vezetői közül valaki ellen támadást akarnak végrehajtani.

2015.11.27 14:46MTI

Nemtelen támadás érte a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársait - mondta Pintér Sándor belügyminiszter a TEK által végrehajtott hétvégi elfogásról pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, hozzátéve: reményei szerint mindez tudatlanságból ered.

A miniszter ezzel indokolta rendhagyó sajtótájékoztatóját, hangsúlyozva: folyamatban levő büntetőeljárásról a tárca irányítása alá tartozó rendőrség tartózkodott eddig nyilatkozni, mert nem akarta befolyásolni a büntetőeljárást, az elkövetőket, a gyanúsítottakat és a tanúkat sem.

Idézte Hajdu János TEK-főigazgató nyilatkozatát, amelyben azt mondta: "...két különböző esetről van szó, időben és térben is különbözik a két eset egymástól. (...) Ez idáig semmi nem bizonyítja, hogy a két ügy között kapcsolat van". A miniszter szerint ennek ellenére a sajtóban összemosták a két ügyet, "habot vertek körülötte", félre akarták tájékoztatni a közvéleményt.

Pintér Sándor leszögezte: sikeres, eredményes rendőri tevékenység volt, amelyet a TEK végrehajtott.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely (archiv felvétel Röszkéről)

A sajtótájékoztatón bemutattak olyan eszközöket, amilyenek a főváros felé tartó Fiat Tipóban hatástalanítás nélkül hevertek.

A belügyminiszter hangsúlyozta: pontos volt az autó szállítmányáról az információ. Ráadásul ezt egy nappal azután kapta a TEK, hogy információja volt arról, az ország védett vezetői közül valaki ellen támadást akarnak végrehajtani.

A miniszter elmondta: a kocsiból instabil anyagokat foglaltak le, amelyek több évtizedig voltak a földben.

Pintér Sándor szerint a döntés egyszerű volt: meg kellett akadályozni, hogy a kocsi a főváros területére érkezzen és akarva vagy akaratlanul olyan veszélyhelyzetet idézzen elő, amelyben több ember meghalhat, megsérülhet. Helyes, következetes, szakszerű volt a TEK cselekedete - jelentette ki.

Felidézte: még országos főkapitány volt, amikor 1993 szeptemberében, a III. kerületi Jós utcában felrobbant a mosógépben tárolt pirotechnikai eszköz, és hét ember halálát okozta. 2011-ben pedig a saját garázsában halt meg egy férfi hasonló robbanás miatt.

A hétvégi másik esetről, amelyben két embert fogtak el, azt mondta: a védett személyekkel kapcsolatos információgyűjtés során jutottak el hozzájuk. Operatív eszközöket használtak - mondta a miniszter, és idézte a gyanúsítottakat: "meg kell győzni a mostani vezetőket, hogy adják fel a hatalmukat. A meggyőzés lehet persze egy darab ólom formájában, a fejbe", "végre fegyvert fogunk, kinyírják az összes rohadék alacsonyrendű génhulladékot maguk közül, együtt a kormányokkal, akik ma hatalmon vannak". Hozzátette: "bizonyos szóösszetétel után, amelyik a kivégzésekről szól, elmondják, hogy azok, akik ma a törvényeket hozzák, birkák, buták, közönséges bűnözők és hazaárulók és kivégzendők".

A "forradalom eszközének" tartja magát valaki, aki sorozatlövő fegyverekkel, jelentős lőszermennyiséggel, hangtompítóval felszerelve indul "egy kiszámíthatatlan útra" a fővárosban - jellemezte a helyzetet a miniszter.

Pintér Sándor egyértelműnek nevezte, hogy a két ügy közötti összefüggést vizsgálni kell, bár most úgy tűnik, nincs összefüggés közöttük.

A belügyminiszter úgy fogalmazott: 1991-ben elhatározták, hogy pártsemleges rendőrséget csinálnak, ezt ő élethivatásának tartja, és azt kérte: a pártpolitikusok a továbbiakban tartózkodjanak attól, hogy politikát csináljanak a rendőri tevékenységből, mert így lesz biztonságban Magyarország.

Tasnádi László, a tárca rendészeti államtitkára a sajtótájékoztatón azt mondta: kormánytagot akart "kivégezni" a TEK által a hétvégén elfogott, azóta előzetes letartóztatásba helyezett két férfi. A szélsőséges nézeteket valló gyanúsítottak egy laza szerveződésű, "hadsereg" elnevezésű csoporthoz tartoztak - ismertette.

Az államtitkár az MTI kérdésére azt mondta: kérdéses számára, miért nem került előzetes letartóztatásba az a négy ember, aki autóval a robbanásveszélyes eszközöket szállította a fővárosba, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy tiszteletben tartják a bíróság döntését. Hangsúlyozta: egyelőre csak egy előzetes szakértői vélemény áll rendelkezésre, a végleges karácsony környékére várható. Szerinte ezzel magyarázható, hogy a bíróság a szabadlábra helyezés mellett döntött.

Kérdésre válaszolva azt mondta: a teljes Széll Kálmán teret ki kellett volna üríteni, ha ott találnak ilyen mennyiségű robbanóeszközt.

Huszák András, a Készenléti Rendőrség tűzszerész szolgálatának osztályvezetője a sajtótájékoztatón elmondta: ötkilónyi robbanótest volt az autóban, és az egyik tüzérségi gránát robbanószert, robbanóanyagot is tartalmazott.

Aki ilyen eszközt a kocsijába tesz, nemcsak a saját testi épségét veszélyezteti, hanem a környezetéét, a többi közlekedőét is. Komoly következményei lehettek volna, ha például hátulról belerohannak ebbe az autóba, és kigyullad. A detonátorok olyan állapotban voltak, hogy a tűzszerészek nem szállították volna el ezeket az eszközöket, hanem a helyszínen semmisítették volna meg - hívta fel a figyelmet. Hozzátette: ezeket a robbanóeszközöket arra tervezték, hogy embereket öljenek, harci járműveket semmisítsenek meg velük, és erre a célra tökéletesen alkalmasak is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.