Vesztegetés

Megkezdődött a balmazújvárosi polgármester büntetőpere

Azzal vádolják, hogy - még az önkormányzat jegyzőjeként - vesztegetést fogadott el.

2015.11.26 19:03MTI

Megkezdődött a Debreceni Törvényszéken a balmazújvárosi polgármester büntetőpere csütörtökön. Azzal vádolják, hogy - még az önkormányzat jegyzőjeként - vesztegetést fogadott el.

A Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint egy helyi vállalkozás 2012 őszén rendezvénycsarnokot kezdett építeni Balmazújvárosban. A kft. tulajdonos ügyvezetője, a másodrendű vádlott az akkor jegyzőként dolgozó Veres Margit elsőrendű vádlottal egyeztetett annak érdekében, hogy a cég a rendezvénycsarnok megépítésére önkormányzati támogatást kapjon.

A vádlottak az ügyészség szerint előre megállapodtak a képviselő-testületi döntést igénylő önkormányzati támogatás összegében és feltételeiben. A jegyző vállalta: a hivatalos eljárás során arra fog törekedni, hogy biztosítsa a megállapodásuknak megfelelő döntés megszületését. Ezután olyan, a jegyző által jóváhagyott tartalmú előterjesztés került a képviselők elé, amely azt indítványozta, hogy a rendezvénycsarnok építését 180 millió forinttal támogassák - áll a vádiratban.

Veres Margit, akit időközben Balmazújváros polgármesterévé választottak, korábbi, az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette: 2012 őszén a helyi férfi NBI-es kézilabdacsapat tulajdonosa megkereste a város polgármesterét, Tiba Istvánt, hogy épít egy kézilabdacsarnokot, de az városi rendezvények lebonyolítására nem lesz alkalmas. Ha viszont az önkormányzat be tud szállni az építkezésbe, akkor megépülhet egy olyan rendezvénycsarnok, amelyre az ott élők évtizedek óta várnak.

A polgármester-országgyűlési képviselő kormányzati segítséget kért és kapott, így a képviselő-testület egyhangúlag döntött a 180 millió forintos támogatásról. Ennek fejében a város 15 éven keresztül évi 20 alkalommal (átlag 30-35 napig) ingyen használhatja a csarnokot városi rendezvényekre. Az ő feladata jegyzőként a testületi előterjesztések előkészítése, törvényességének ellenőrzése és az ülések törvényes menetének ellenőrzése volt - írta Veres Margit.

Meggyőződése szerint "politikai csatározás eszköze" lett, ahol a cél "Tiba István és a képviselőtársai által megvalósított városfejlesztés lejáratása volt" - fogalmazott. "Ezt csak megerősítette bennem, amikor az ügyészségen tanúmeghallgatást kértünk, amellyel egyértelműen tisztázódott volna ártatlanságom, az ügyészség azzal utasította el, hogy majd bírósági szakban tisztázható. Ez bizonyítja, hogy egyetlen cél volt, a vádemelés, és ezzel a negatív hírekhez kötni Balmazújvárost" - írta a polgármester.

Az ügyészség vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat a volt jegyző ellen.

A tárgyalás február 25-én folytatódik majd a Debreceni Törvényszéken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.