NMHH

A médiatanács megint odacsapott

A termékmegjelenítés szabályainak megsértése, szerződésszegés és burkolt reklám miatt szankciókról döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

2015.11.26 09:54MTI

Közlésük szerint a TV2 Mokka egyik júniusi adásában egy ételízesítő szabálytalan népszerűsítésével többször megsértették a termékmegjelenítési törvényi előírásokat, emiatt a médiatanács 260 ezer forint bírságot szabott ki a csatorna médiaszolgáltatójára.

A fővárosi Trend FM 100 ezer forint bírságot köteles fizetni, mert a rádió a hatósági szerződésében rögzített elnevezés helyett frekvenciamegjelölést használt, valamint mert kevesebb szöveges, közszolgálati és több zenei tartalmat, ismétlést sugárzott szerződéses vállalásainál.

A Rádió pont 1 Nyíregyháza helyi kereskedelmi rádió a hatósági szerződésében rögzítetthez képest kevesebb szöveges és helyi közélettel foglalkozó, valamint magyar zenei tartalmat, illetve reggeli hírt tett közzé, emiatt a testület 50 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte.

A pécsi Rádió 1 egyik augusztus reggeli időjárás-jelentése előtt egyszer elhangzott burkolt bútorreklám miatt a médiatanács a médiaigazgatási szabályok betartására figyelmeztette a jogsértést először elkövető médiaszolgáltatót.

A médiatanács arról is határozott, hogy nem indít hatósági eljárást a Párbeszéd Magyarországért képviselőjének bejelentése alapján, amely szerint a TV2-n sugárzott, a bevándorlás veszélyeire felhívó reklám hamis információt közölt a támogatók arányára vonatkozóan, mert a médiatörvény nem hatalmazza fel a testületet a televízióban elhangzó közlések valóságtartalmának vizsgálatára.

Döntések születtek továbbá helyi rádiós frekvenciák pályázati eljárásaiban is.

A mediatanacs.hu oldalon november 26-tól olvasható a 4300 fős vételkörzetű Abádszalók 89,2 MHz helyi rádiós frekvencia kereskedelmi hasznosítását célzó pályázati felhívás tervezete. A szöveg véleményezésére szolgáló nyilvános meghallgatás 3-4 héten belül esedékes, amelynek pontos időpontja is rövidesen olvasható lesz a honlapon. A médiatanács pályázati nyilvántartásba vette a Dabas 97,5 MHz, a Komárom 88,3 MHz és a Monor 106,3 MHz helyi rádiós frekvenciákra alakilag érvényes ajánlatot benyújtó pályázókat. A testület hozzájárult a zalaegerszegi ZEG Rádió Kft. névmódosítási kérelméhez, így a vállalkozás a 95,1 Rádió Pont 1 elnevezés helyett használhatja az Egerszeg Rádió nevet - közölte az NMHH.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.