Oktatás

Czunyiné: a Klik év végéig rendezheti kintlévőségeit

Olyan működési keret jött létre, amilyenre korábban nem volt példa. Egy ilyen szervezet elindulása, olajozott működése soha nem egy-két hónap.

2015.11.26 07:26Pavlovic

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) az év végéig rendezni tudja kintlévőségeit - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelési államtitkára egy budapesti háttérbeszélgetésen.

Czunyiné Bertalan Judit a Klik létrehozását felidézve hangsúlyozta: olyan működési keret jött létre, amilyenre korábban nem volt példa. Egy ilyen szervezet elindulása, olajozott működése soha nem egy-két hónap - mutatott rá, kiemelve: a Kliknek több mint százezer alkalmazottja van és csaknem hatezer telephelyen több mint hétszázezer gyermekről gondoskodnak.

Az államtitkár normális jelenségnek nevezte, hogy a Kliknek a korrekciókat beszámítva minden évben nőtt a költségvetése. Az idei évet is újraszámolták és a kormány biztosította azt a 26,7 milliárd forintot, amire még szükség volt - mondta, hozzátéve: számos pozitív hatása is volt az átalakításoknak. Ezek közé sorolta a különböző fejlesztéseket, beruházásokat uniós támogatások mellett, illetve az iskolákban fellelhető jó gyakorlatok megosztását.

A háttérbeszélgetésen Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára a közétkeztetés reformjával összefüggésben jelezte: az első hónapok tapasztalatai megvannak, és ezek alapján folytatják az egyeztetéseket a közétkeztető szervezetekkel, akiktől várják a javaslatokat. Ezeket a tárca meg fogja vizsgálni - ígérte.

Hangsúlyozta: a cél fontos, azt tartani kell, egészségesebb étkezést kell biztosítani a fiataloknak. Ha már a költségvetési támogatást megduplázták, akkor ne csak sokakhoz jusson el az étel, hanem legyen egészséges is - tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra is, hogy mivel az intézmények többségében nem volt panasz, azok kisebb hányadában viszont nagyon hangos kifogások fogalmazódtak meg, ezért utóbbiaknál a kormányhivatal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálja azokat. Pár tucat konyha lejárathatja több száz vagy ezer konyha teljesítményét - jegyezte meg.

További lépésként említette több száz közétkeztetési dolgozó továbbképzését, ők oktatófilmeket kapnak, kiadványokkal segítik a munkájukat. Szeretnék eloszlatni a tévképzeteket is, így azt például azt, hogy tejfölt nem lehet használni - közölte az államtitkár, aki szerint a problémák egy része abból fakad, hogy nem ismerik pontosan a rendeletet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.