Követelések

Tárgyalások a korkedvezményes nyugdíjról

Akcióegységbe tömörültek a közlekedési szakszervezetek a korkedvezményes nyugdíj ügyének rendezése érdekében; ha nem kezdődnek érdemi tárgyalások, sztrájkot hirdetnek.

2015.11.25 15:06MTI

Ezt mondta el a Mozdonyvezetők Szakszervezetének alelnöke szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Dancsa Attila hozzátette: az egységbe tömörült 10 szakszervezet nyílt levélben fordul Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkárához, hogy a kormányzat minél előbb kezdje meg az érdemi tárgyalásokat a kérdésben. A levelet Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszternek is eljuttatják - közölte.

Dancsa Attila hangsúlyozta: a korkedvezményes nyugdíj körül kialakult jelenlegi helyzetet elsősorban tárgyalásos megoldással szeretnék kimozdítani a holtpontról, de amint azt a levélben is jelezték, ha nem kezdődnek el az érdemi tárgyalások, a szakszervezetek sztrájkot hirdetnek.

A Mozdonyvezetők Szakszervezetének alelnöke felidézte a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) 2014. december 29-én született megállapodást, amely szerint a kormánynak az Országgyűlés tavaszi ülésszakán kellett volna a korkedvezményes nyugdíj helyébe lépő ellátásról szóló jogszabályt tárgyalni. Ez a jogszabály azonban nem született meg - mondta.

A nyílt levéllel a szakszervezetek célja, hogy minél előbb kezdődjenek meg a kormánnyal az érdemi tárgyalások a korkedvezményes nyugdíj helyébe lépő új fajta szabályozásról, amely megteremtheti majd az egészségre ártalmas munkahelyen dolgozóknak a tisztes visszavonulás lehetőségét - fejtette ki Dancsa Attila.

Arról is beszámolt, hogy a Mozdonyvezetők Szakszervezete megtette a szükséges lépéseket a sztrájkjog gyakorlása érdekében, ugyanis a munkabeszüntetési követelésükkel bírósághoz fordultak, amelyet a Fővárosi Törvényszék másod fokon jogszerűnek ítélt, ezáltal az akcióegységbe tömörült szakszervezetek előtt megnyílt a sztrájkjog. Az egységbe tömörült szakszervezetek munkabeszüntetésének országos szintű hatása lenne - tette hozzá.

Az NGM államtitkárának címzett nyílt levelet a Mozdonyvezetők Szakszervezete mellett a Vasutasok Szakszervezete, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás, a Közúti Közlekedési Szakszervezet, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet, továbbá a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége, a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége és a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége írta alá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.