Terrorizmus

TEK: Magyarországon közepes szintű a terrorkészültség

A 3-as (közepes) fokozat akkor rendelhető el, ha az ellenőrzött vagy részben ellenőrzött információk a fenyegetettség szintjének növekedésére utalnak...

2015.11.25 11:15MTI
Forrás: Youtube (TEK)

A múlt pénteken hatályba lépett új terrorkészültségi intézkedéseket tartalmazó jogszabály alapján Magyarországon jelenleg a közepes készültségi szintet jelentő, 3-as fokozat van érvényben. Ez megfelel a korábban használt B fokozatnak.

A Terrorelhárítási Központ az MTI megkeresésére szerdán azt írta: a november 20-án hatályba lépett, a terrorizmus elleni küzdelem feladatainak egységes végrehajtási rendjéről szóló kormányhatározat szerint a 3-as (közepes) terrorfokozatot kell irányadónak tekinteni. Ez - mint írták - megfeleltethető a korábbi jogszabály alapján kihirdetett "B" fokozatnak.

A Magyar Közlöny múlt csütörtöki számában jelent meg a kormányhatározat, amelyben újraszabályozták a terrorfenyegetettség alapján elrendelhető fokozatokat. Az 1-től 4-ig terjedő skálán, az 1-es jelenti a legmagasabb készültséget. A 3-as (közepes) fokozat akkor rendelhető el, ha az ellenőrzött vagy részben ellenőrzött információk a fenyegetettség szintjének növekedésére utalnak vagy az EU, illetve a NATO tagállamában, vagy a szomszédos államok valamelyikében terrorcselekményt követtek el, amelynek hatásaként Magyarország fenyegetettségének növekedése valószínűsíthető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.