KSH

Többen születtek idén, mint tavaly, de többen is haltak meg

A január-februári jelentős halálozási többletben a tetőző influenzajárvány és az előző év alacsony bázisértéke is közrejátszhatott.

2015.11.25 10:23MTI
freedigitalphotos.net/Stuart Miles

Az idei első három negyedévben 68 647 gyermek született, 0,7 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal szerdán. A halálozások száma 99 286 volt, 2014. január-szeptemberhez viszonyítva 6,7 százalékkal emelkedett. A természetes fogyás 30 639 ember volt, 5730-cal több az egy évvel korábbinál.

A születésekkel összefüggésben a hivatal azt közölte: a január havi 5,5 százalékos emelkedést követően a február-májusi időszakban átlagosan 2,5 százalékkal volt magasabb a születések száma az egy évvel korábbihoz képest. A június-szeptemberi időszakban viszont átlagosan 2 százalékkal kevesebben lszülettek, mint 2014 azonos hónapjaiban.

Közleményükben azt írták: a halálozások száma az év hat hónapjában emelkedett, háromban mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A január-februári jelentős halálozási többletben a tetőző influenzajárvány és az előző év alacsony bázisértéke is közrejátszhatott, a július-augusztusi átlagosan 6,3 százalékos emelkedés hátterében pedig a hőhullámok halandóságra gyakorolt kedvezőtlen hatása állhat. Ezt követően szeptemberben 7,9 százalékkal kevesebb elhunytat regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A halálozások száma nagyobb mértékben emelkedett, mint a születéseké, így a természetes fogyás a 2014. január-szeptemberi 24 909-cel szemben 2015 első kilenc hónapjában 30 639-re nőtt.

A 2015. január-szeptemberben anyakönyvezett 37 215 házasságkötés nagymértékben, 13 százalékkal, számszerűen 4300-zal haladta meg a bázisidőszaki értéket. A frigyek száma mind a kilenc hónapban felülmúlta az egy évvel korábbit, ezen belül júliusban 25 százalékkal többen kötöttek házasságot, mint az előző év azonos időszakában.

A születések száma régiónként különböző mértékben változott, Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon csökkent, a többi régióban emelkedett. A növekedés mértéke a Dél-Alföldön és a Nyugat-Dunántúlon volt a legnagyobb. Az elhunytak száma mindegyik régióban növekedett, különösen Közép-Dunántúlon és Közép-Magyarországon.

Az év első háromnegyed évében a természetes fogyás üteme az összes régióban emelkedett, a legjelentősebben, közel 50 százalékkal Közép-Magyarországon.

A házasságkötések száma mindegyik régióban nőtt. A legnagyobb mértékben, egyaránt mintegy 20 százalékkal Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.