Sipka Balázs az utód

Távozik a Magyar Rezidens Szövetség elnöke

"Meg kell, hogy hallja a mindenkori kormány, hogy egy általános bérfejlesztés az egészségügyben nem kidobott pénz".

2015.11.24 11:10MTI
Forrás: Youtube

Leköszönt a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnöki tisztségéről Dénes Tamás, aki erről kedden tájékoztatta az MTI-t.

Dénes Tamás elmondta, az MRSZ hétfői tisztújító közgyűlésén jelentette be lemondását, az elnöki posztot Sipka Balázs tölti be a jövőben. Hozzátette: a tisztújításon ugyan jelölték újra elnöknek, de ezt nem vállalta.

Arra a kérdésre, hogy megméretteti-e magát a Magyar Orvosi Kamara (MOK) különböző tisztségeire, Dénes Tamás elmondta, valóban jelölték a kamara elnöki, alelnöki, főtitkári és titkári pozícióira, amit elfogadott.

Emlékeztetett arra, többször kinyilvánította, hogy nem kíván kamarai elnök lenni, de bízik abban, hogy a jövőben szorosabb együttműködést tud kialakítani a rezidensszövetség és a köztestület.

Közölte, "ha a Magyar Orvosi Kamara szükségét látja", akkor elvállalja a felkérést, mert számos olyan nézőpontot szeretne bevinni a kamarába, amelyet a rezidensszövetség eddig sikeresen képviselt. Ezek között említette a rezidensek 50 százalékos alapbéremelését és az ösztöndíjrendszert.

Úgy vélte, az orvosi kamarának egyértelműen a szakmai érdekvédelmet kell erősítenie, hiszen az elfogadhatatlan, hogy a szakemberhiányt és a rossz munkakörülményeket a munkavállalókon kérjék számon, ezek ugyanis rendszerhibák. Ezekkel kapcsolatban a MOK-nak is határozottan fel kellene lépnie - mondta.

Dénes Tamás hozzátette, a kamarának nem gazdasági vállalkozásként, hanem szakmai érdekvédelemi szervezetként kell tevékenykednie, hiszen a fiatalok azt érzékelik, hogy nagy az elégedetlenség és az apátia a kamarával szemben.

Elmondta azt is, úgy érzékelték, hogy egyelőre a kamarán belül nem tudtak érvényt szerezni a rezidensszövetség támogatottságának, például a szakorvosi tagozat létrehozására irányuló kezdeményezést is elutasította a MOK.

Dénes Tamás - aki két éven keresztül volt az MRSZ elnöke - úgy fogalmazott, az érdekvédelmi munkát nem fogja abbahagyni, azonban szakmai karrierjére is jobban szeretne fókuszálni.

Az új elnökről szólva közölte, Sipka Balázs régóta tagja a szövetségnek, és szintén feladatként gondol az elnöki posztra. Sipka Balázs a szegedi régióban dolgozik, manuális szakmában.

Dénes Tamás kedden az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában a fiatal szakorvosok ösztöndíjprogramjáról szólva azt mondta, ez fontos lépés a kormány részéről, hiszen ezzel az intézkedéssel valószínűleg kevesebb fiatal szakorvos hagyja majd el az országot.

Hozzátette: az ösztöndíjprogramon túl az orvosok, valamint az ápolók és szakápolók bérfejlesztését is folytatni kell ahhoz, hogy a betegek biztonságban legyenek.

"Meg kell, hogy hallja a mindenkori kormány, hogy egy általános bérfejlesztés az egészségügyben nem kidobott pénz" - fogalmazott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.