Szociálpolitika

Jövőre is megkapják a bérpótlékot és a bérkiegészítést a szociális területen dolgozók

Az ágazatban dolgozók bérpótlékára és bérkiegészítésére összesen 28 milliárd forintot biztosítanak; ez 8 milliárddal több, mint az idén, amikor júliustól bevezették a bérkiegészítést.

2015.11.23 16:50MTI

Jövőre is megkapják a bérpótlékot és a bérkiegészítést a szociális területen dolgozók a kormány csütörtöki döntése értelmében - jelentette be a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Czibere Károly elmondta, jövőre az ágazatban dolgozók bérpótlékára és bérkiegészítésére összesen 28 milliárd forintot biztosítanak; ez 8 milliárddal több, mint az idén, amikor júliustól bevezették a bérkiegészítést.

Közölte, a bérpótlékot és a bérkiegészítést - a közalkalmazotti bértáblán felül - a szociális életpálya bevezetéséig biztosítják a területen dolgozóknak; az életpálya bevezetésére legkorábban 2017 elején vagy közepén lehet számítani.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az összeget nemcsak az állami, hanem az önkormányzati, egyházi és civil fenntartású intézményekben dolgozóknak is meg kell kapniuk, mert azt 100 százalékban a központi költségvetésből biztosítják. Jelezte: ez ugyan eddig is így volt, mégis sok fenntartó nem hívta le az állami többletforrást a munkatársainak.

"Ez nem egy kegy, nem egy adomány, ez a bérük, ezért megdolgoztak, ezért a fenntartó nem teheti meg, hogy visszatartja, vagy nem igényli le ez a bérkiegészítést" - szögezte le az államtitkár.

A csütörtöki döntésre utalva azt hangoztatta, a kormányzat fontos célkitűzése, hogy a szociális, a gyermekvédelmi és a gyermekjóléti területen dolgozó mintegy 93 ezer ember áldozatos munkáját ne csak "elviekben" ismerjék el, hanem anyagilag is.

Czibere Károly emlékeztetett arra, hogy a kormány 2014 óta nyújt bérpótlékot valamennyi a területen dolgozó embernek. Hozzátette: ezen felül 2015. július 1-jével bevezették a bérkiegészítést a 63 ezer "legfelkészültebb", a leghosszabb ideje a területen dolgozó, magasabb végzettségű szakember számára. Ez pedig szavai szerint azt jelenti, hogy a szociális területen dolgozók 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban összesen bruttó 60 milliárd forinttal többet kapnak a közalkalmazotti bértáblán felül.

Az államtitkár a példák között említette, hogy egy egyetemi végzettségű, 25 éve a területen dolgozó munkatárs számára a pótlék és a kiegészítés összesen 26 százalékos emelést jelent.

A szociális életpálya bevezetésének időpontjára vonatkozó kérdésekre azt mondta: haladéktalanul fel kell gyorsítani az ezt előkészítő bizottságok munkáját, hogy az ütemtervről szóló javaslatukat 2016 közepére a kormány elé tudják terjeszteni. Jelezte: a munkacsoportokat decemberre hívják össze.

Kérdésre válaszolva Czibere Károly arról is beszélt, az életpálya bevezetése a mostani tervek szerint további béremelést jelent majd a szociális területen dolgozók számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.