Ünneplés
Sok évvel ezelőtti áron kerül piacra karácsony előtt a hal
Elindult a karácsonyi lehalászás a hortobágyi tavaknál - pontyból lesz sok, de a piacon amurt, harcsát is találunk majd, nagyjából ugyanannyiért, mint tavaly vagy azelőtt.
2015.11.22 18:53ma.huJavában tart a karácsonyi lehalászás a Hortobágyi Halgazdaságnál, a legtöbb halat - éves termelésének egyharmadát - decemberben értékesíti a társaság.
A legnagyobb mennyiségben most is pontyot vásárolnak a hazai fogyasztók, de jut az ünnepi asztalra busa, amur és harcsa is. Az árakról Kovács Gergely, a halgazdaság kereskedelmi igazgatója azt mondta a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában, hogy azok továbbra is – legalább öt-hat éve – stagnálnak, a piac idén sem nőtt. Olcsóbb nem lesz a hal, de drágább sem. A cég árbevétele mindenesetre várhatóan nőni fog, mert több halat neveltek, mint korábban – tette hozzá.
Nem drágul a hal - Hajnal-táj
Nagy tételben, szállítás nélkül a cégtől a pontyot kilónként 600 forint plusz áfáért vásárolják fel a kereskedők, a busát 300-ért, a ragadozó halakat 1500-1600 forintért. Ezenkívül keszeg és kárász adódik, amit szintén busaárban visznek el.
Arról is beszélt, hogy a statisztikák szerint ugyan nőtt a halfogyasztás Magyarországon, de szerinte ez csak annak köszönhető, hogy mostanában már élő hal súlyára számolják az adatot, ahogyan ezt egyébként külföldön is teszik. Tavaly a megevett hal mennyisége fejenként 4,6 kiló volt Magyarországon. Ez a mennyiség elég nagy arányban tengeri halakból áll, amelyek általában jobban feldolgozottak, mint az édesvízi halak, konyhakészen kaphatók. Mivel ezek használata kényelmesebb – az emberek nem nagyon szeretnek már otthon halat pucolni –, a piac ebbe az irányba mozdul. A halgazdaság próbálja követni az igényeket, a haltermelésüknek majdnem a felét már feldolgozott formában értékesítik.
Pásztor Róbert, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. termelési igazgatója a Hajnal-tájnak azt mondta, az értékesítésre szánt háromnyaras halak minősége és mennyisége megfelel a legmagasabb követelményeknek is. Lehalászás után a halakat faj szerint különválogatják, majd telelőbe teszik őket, hogy karácsonykor zökkenőmentesen ki tudják szolgálni a piac igényeit.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 20:31 Ökölvívó Eb - Virbán Gábor és Kovács Richárd is bronzérmes
- 20:27 Májusban készül Pekingbe látogatni az orosz elnök
- 20:07 Magas rangú republikánus tisztségviselők ellen emeltek vádat Arizonában
- 19:33 Lázár János: a kormány az elmúlt 14 évben 28 ezer milliárd forintot fordított az ország fejlesztésére
- 19:29 A Hamász túszainak szabadon engedését követelik az érintett országok közös közleményben
- 19:11 14 évet kapott a 'pécsi fekete angyal'
- 19:07 Velence városába több mint százezren léptek be a legelső fizetős napon
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06