Illegális bevándorlás

A migrációs nyomás gyökereiről tanácskoztak Budapesten

Az Európára nehezedő migrációs nyomás gyökereiről tanácskoztak politikusok, közéleti szereplők pénteken Budapesten a Magyar Páneurópai Unió, a XII. kerületi önkormányzat és a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletének szervezésében.

2015.11.20 19:16MTI

A konferencián Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere úgy vélekedett, hogy a migráció valódi dilemma elé állította a társadalmat, ezért az erről szóló vitában bántó a kétely nélküli határozottság. A polgármester, a Fidesz alelnöke köszöntőjében kiemelte, a migráció és Magyarország abban betöltött helyzete fontos vitatéma, hiszen mindenki érezheti magában azt a kettőséget, ami egyrészt a menekültek iránti részvétben, másrészt a bevándorlással szembeni félelemben jelentkezik.

Pokorni Zoltán szerint nehéz igazságot tenni a két érzés között, hiszen az emberekben felmerülhet, hogy nem sztereotípiáik vezérlik-e félelmüket, illetve nem a jámbor együgyűség szólal-e meg bennük. Ebben a helyzetben a kétely nagyon is indokolt - fogalmazott.

Andrássy Gábor, a Magyar Páneurópai Unió elnöke rövid köszöntőjében a párizsi terrorcselekményre utalva úgy fogalmazott, a farkas a bárányok között van, az ellenállni képtelenek sorsa pedig megpecsételődik.

Frank Spengler, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletvezetője kijelentette, az egységes Európának nincs alternatívája, ezért olyan megoldást kell találni a kontinens eddigi talán legnagyobb kihívására, amelyet minden tagállam el tud fogadni. Szerinte Németország 25 évvel ezelőtti sikeres újraegyesítéséből megfelelő erőt tudnak meríteni ehhez a feladathoz.

Prőhle Gergely nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár előadásában a migráció egyik kiváltó okaként említette a globális felmelegedést és a vízhiányt, ami egyre több embert ösztönöz arra, hogy Észak felé vándorolva keressen magának új életteret.

A kormány képviselője szerint emellett a "fehér ember elbizakodottsága" is a kiváltó okok között szerepel, vagyis például az, hogy az Egyesült Államok úgy döntött meg számos véreskezű diktátort, hogy az utánuk felszabaduló indulatok kezelésére már nem volt ereje, ami káoszhoz vezetett.

Kiemelte, mindenkinek személyes kötelessége, hogy segítse a valóban elesetteket, menekülteket, akik körének meghatározása azonban már az állam feladata a hatályos nemzetközi jogszabályok alkalmazásával. Prőhle Gergely szerint ennek a kívánalomnak a magyar kormány is megfelel, hiszen a kerítés felhúzása mellett segítséget ad az arra méltóknak.

Beer Miklós, a Váci Egyházmegye püspöke szerint a világ lakossága - a közlekedőedények fizikájához hasonlóan - kiegyenlítődés felé mozdul el, ezért alakulhatott ki egy új népvándorlás Európa irányába, ahol demográfiai vákuum alakult ki.

A püspök Ferenc pápa egyértelmű iránymutatására hivatkozva azt tanácsolta hallgatóságának, hogy lépjenek ki megszokott gondolkodási sémájukból, "vélt előjogaik bástyájából".

Kiemelte, a világon senki se maga választotta meg, hogy hova születik, ezt is figyelembe véve Európában szükség van az "ellanyhult keresztényi magatartás felpezsdítésére". A mostani népvándorlás pedig hozzásegít ahhoz, hogy "hitelesebb legyen az életünk keresztényként" - fogalmazott Beer Miklós, aki azt is kérdezte, muszlimoktól jobban kell-e félnie a kereszténységnek, mint a hitet vesztett liberálisoktól.

Vejkey Imre kereszténydemokrata parlamenti képviselő arról beszélt, hogy Magyarország ismételten Európa őrállója, hiszen a kontinens vagy keresztény lesz vagy nem lesz. A kormánypárti politikus szerint a jelen hősei ezért azok lesznek, akik "vállukra veszik a keresztet" és megvédik a kontinens vallását.

A rendezvény végén a Magyar Páneurópai Unió idei Eötvös József sajtódíjait vehette át Pilhál György, a Magyar Nemzet munkatársa és Muzsnay Árpád, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület alelnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.