Illegális bevándorlás

Szlovák rendőrök új váltása érkezett a magyar-szerb határra

A 49 tagú kontingenst Balogh János, a Készenléti Rendőrség parancsnoka köszöntötte pénteken Szegeden.

2015.11.20 17:10MTI
police.hu

A vezérőrnagy beszédében emlékeztetett arra, hogy bő két hónappal ezelőtt Magyarország lezárta a szerb zöldhatárt, gátat vetve ezzel a soha nem látott méretű illegális migrációnak. Azelőtt ezen a szakaszon naponta tízezer, a jogszabályoknak többségében nem engedelmeskedő, néha erőszakos migráns lépett az országba és egyúttal az Európai Unióba.

A határ védelméhez nem elegendőek a műszaki, technikai eszközök, rendőrökre, katonákra is szükség van. A feladathoz Magyarország szövetségeseket keresett, és a szlovák rendőrök voltak az elsők, akik segítségül érkeztek - közölte Balogh János. Hozzátette: néhány nappal később csehek és lengyelek csatlakoztak hozzájuk.

Az elvégzett munka meghozta eredményét, ma már csak elvétve, naponta alig néhány ember próbálja meg illegálisan átlépni a magyar-szerb határt. Azokat pedig, akiknek ez sikerül, néhány száz méteren belül elfogják - hangsúlyozta a tábornok.

A szlovák és cseh rendőrök, valamint a lengyel határőrök feladata a határátkelőhelyek közötti biztonsági határzárral védett zöldhatár őrzése, gyalogos, illetve gépkocsizó járőr- és figyelőszolgálat ellátása, valamint az ország belsejében végzett ellenőrzések támogatása. Intézkedni magyar rendőri felügyelettel, a magyar jog alapján tudnak. A külföldiek a magyar rendőrökkel és katonákkal látnak el közös járőrszolgálatot. Saját egyenruhájukat, fegyverüket viselik, saját szolgálati gépkocsijukat is használják, és V4 feliratú karszalagot hordanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.