Ütőképes hadsereg kell

Szakértő: az Iszlám Államot csak szárazföldön lehet legyőzni

Kun Miklós történész szerint az Iszlám Állam (IS) elleni háborút csak szárazföldön lehet megnyerni, az Egyesült Államok azonban nem akar egy ütőképes szárazföldi hadsereget a Közel-Keleten felállítani.

2015.11.19 21:52MTI

Az Oroszország-szakértő, kremlinológus csütörtökön Szekszárdon, a KDNP helyi szervezetének meghívására tartott előadásában azt mondta: az al-Kaida és az Iszlám Állam ma a világ legveszélyesebb alakulata, és ha a nagyhatalmak nem fognak össze, működése még nagyobb migrációs hullámot indíthat el.

Az Egyesült Államok választás előtt áll, a kampány alatt egyik párt sem támogatna egy az afganisztánihoz hasonló gyalogsági háborút - jegyezte meg.

Az IS hadviselését és az ellene folytatott katonai akciókat a kis számok háborújának nevezte. Mint mondta, az IS-nek - az Európából hívott önkénteseket leszámítva - mindössze 44 ezer katonája van, az iraki Moszult tízezer IS-katona vette be, míg az olajban gazdag várost 35 ezer iraki katona védte. Az orosz hadsereg 35 Szuhoj típusú repülőgéppel és 20 MiG helikopterrel kezdett akcióba - mondta.

Kifejtette: Oroszországnak azért van szüksége a közel-keleti jelenlétre, hogy "beleszólhasson az olajár alakulásába". Bár nincs szüksége olaj- és gázimportra, nagyon rosszul érinti a jelenlegi, alacsony olajár. Emellett Oroszország régi vágya, hogy tengeri nagyhatalom legyen, ezért a francia, az angol hadihajók mellett jelképesen felvonultatja a térségben flottáját. Borisz Jelcin elnöksége alatt az oroszok kivonultak a Közel-Keletről, és most akarnak visszatérni, és Szíria az egyetlen hely, ahol Oroszország katonai támaszpontokat létesíthet - mondta a történész.

Az Iszlám Állam oldalán hat-hét ezer orosz állampolgár is harcol - fűzte hozzá

Úgy vélekedett, hogy Oroszország még nincs a gazdasági összeomlás szélén, de nehéz helyzetben van, és az IS elleni katonai fellépése évi kétmilliárd euróba kerül.

Kun Miklós azt is megjegyezte: a párizsi terrortámadást követő helyzetből Vlagyimir Putyin "jól jött ki", mivel a terrorakciók elterelték a figyelmet a kelet-ukrajnai konfliktusról. További támadásokkal nőhet Putyin zsarolási potenciája is, mondhatja azt az Európai Uniónak, hogy Oroszország folytatja az IS elleni bombázásokat, de az EU szüntesse meg az ellene hozott szankciókat - mutatott rá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.