A Quaestor-ügyben is megszólalt

Lázár: továbbra is cél a földbérleti szerződések felülvizsgálata

A parlament kedden elfogadta a földforgalmi törvény módosításának egyszerű többséget igénylő részét - amely alapján felülvizsgálhatják a haszonbérbe adott földek bérleti díját -, elutasította azonban a sarkalatos passzusokat, amelyek azt tették volna lehetővé, hogy korábbi haszonbérleti szerződések is felülvizsgálhatók legyenek.

2015.11.19 17:36MTI

Továbbra is cél, hogy az új földtulajdonosoknak lehetővé tegyék a korábbi földbérleti szerződések felülvizsgálatát, például a bérleti díjat illetően - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen Quaestor-ügyben is nyilatkozott, és jelezte: tárgyalni akarnak a bankszövetséggel.

A parlament kedden elfogadta a földforgalmi törvény módosításának egyszerű többséget igénylő részét - amely alapján felülvizsgálhatják a haszonbérbe adott földek bérleti díját -, elutasította azonban a sarkalatos passzusokat, amelyek azt tették volna lehetővé, hogy korábbi haszonbérleti szerződések is felülvizsgálhatók legyenek.

Lázár János azt mondta: a kormány nem tesz le erről a célkitűzésről, és meg akarja nyitni a korábbi földbérleti szerződések felülvizsgálatának is a lehetőségét, erre hamarosan új javaslatot tesznek.

Az állami földek jelenleg is zajló értékesítéséről szólva a miniszter elmondta: rendezett formában folynak az árverések, a gazdák már mintegy 60 milliárd forintnyi hitelígérvényt kértek a Magyar Fejlesztési Banktól.

Több ezer hektár már gazdára talált, a leütési, illetve a licitár összege 5 milliárd forint körül van - közölte.

Hozzátette: annak a 222 külföldi földművesnek, akik részt vehetnek az árveréseken, a nevek alapján körülbelül a fele magyar. E 222 földműves kiléte azonban - az adatvédelmi hatóság elnökének jelzése alapján - nem hozható nyilvánosságra - jegyezte meg a tárcavezető.

Lázár János egyúttal kilátásba helyezte, hogy jövőre folytatják az államiföld-értékesítési programot.

Azzal összefüggésben, hogy az Állami Számvevőszék rendszerszintű szabálytalanságokat tárt fel az állami erdőgazdaságoknál, a miniszter tudatta: a kormány megvárja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatának lezárultát, majd napirendre tűzi a két jelentést.

Az Alkotmánybíróság (Ab) keddi döntésével kapcsolatban - amellyel megsemmisítette a Quaestor-károsultak kárrendezéséről szóló törvény egyes részeit - a tárcavezető azt közölte: a kormány egyeztetni akar a Magyar Bankszövetséggel a Quaestor-ügyben, amely ezt követően kerülhet vissza a törvényhozásba. Lázár János azt mondta: a kabinet értelmezése szerint a bankok teherviselésbe bevonását jóváhagyta az Ab.

A Miniszterelnökség vezetője emellett több szerdai kormánydöntést is ismertetett.

Bejelentette: a kormány jóváhagyta Budapest és Pest megye fejlesztésekhez kapcsolódó szétválását 2020-tól. Hangsúlyozta: a kabinet a szétválás módjáról nem döntött, abban döntő szavuk lesz a Pest megyei településeknek, az érintett embereknek. A lehetőségek között említette a kettéválást, de azt is, hogy Pest megye települései a szomszédos megyékhez kapcsolódjanak.

Közölte azt is: a kormány jóváhagyott 24 milliárd forintot a BKV finanszírozására, emellett a nemzetgazdasági miniszter tovább tárgyal a fővárosi közösségi közlekedéssel kapcsolatban.

Egy új nemzeti könyvtár létrehozásához hamarosan ötletpályázatot hirdet az Emberi Erőforrások Minisztériuma - ismertette a miniszter, hozzátéve, ennek tömbje Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum mögött, a Palotanegyedben épülhet meg. Elmondta azt is: a megvalósításban szerepet kapnak a Magyar Rádió épületei is, a megvalósításra pedig 30 milliárd forintot biztosítanak.

A kormány kész egy új agrárkutató intézet létrehozására Martonvásáron, amelyre 10 milliárd forintot biztosít - erről egyeztettek a Magyar Tudományos Akadémiával.

A minisztert kérdezték a tájékoztatón Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi programjáról, amelyről elmondta, hogy a kormányfő Kínába és Iránba látogat a következő napokban, és több gazdasági megállapodás megkötése is tervben van.

Az Országos Roma Önkormányzat belső ügyeit firtató kérdésre Lázár János azt válaszolta: a kormány azt tartja a legfontosabbnak, hogy a magyar cigányságnak erős érdekképviselete legyen, mert ha ott viták zajlanak, az gyengíti a cigány közösséget. Jelenleg a roma önkormányzat béna állapotban van, amit saját magának is köszönhet - fogalmazott, hozzáfűzve, hogy a kabinet távol akarja tartani magát az önkormányzat belső vitáitól.

Lázár János elmondta még: azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy vitassa meg az első hétéves uniós fejlesztési ciklus tanulságait. A kifizetésekről szólva megjegyezte: a rendelkezésre álló 9 ezer milliárdból 2007 és 2011 között 900 milliárdot fizettek ki, 2013-ban majdnem 4000 milliárdot, és másfél év alatt kellett kiutalni csaknem 5000 milliárd forintot.

Lázár János kérdésre megerősítette: Giró-Szász Andrást a miniszterelnök belpolitikai főtanácsadónak kérte fel, és a Fidesz, valamint a kormány politikai stratégiáját meghatározó döntéshozó fórumokon számít a munkájára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.