Elszámolatlanul

Elbuktak az ÁSZF vizsgálaton az állami erdőgazdaságok

Sorozatos és rendszerszintű szabálytalanságokat talált az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzéskor az állami erdőgazdaságoknál.

2015.11.17 13:16ma.hu

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzései sorozatos és rendszerszintű szabálytalanságokat tártak fel az állami erdőgazdaságoknál - jelentette be az ÁSZ elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Domokos László közölte: az erdőgazdaságoknál nem volt megoldott az általuk kezelt állami vagyon és a saját vagyonuk, illetve a kezelésükben lévő vagyonelemek elhatárolása. A kezelt vagyont a társaságok nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően szerepeltették mérlegükben.
   
Emellett a tulajdonosi jogok gyakorlóinak ellenőrző rendszere nem támogatta sem a vagyonkezelés tárgyának, sem a vagyonkezelés díjának teljes körű meghatározását. Ezek alapján kerültek az ÁSZ kockázatelemző rendszerének látóterébe az állami erdőgazdaságok - mondta az elnök.

"ÁSZ megállapította, hogy a társaság mérlege nem volt megbízható és valós, vagyonnyilvántartása nem felelt meg a jogszabályban foglaltaknak. A vagyonkezelési szerződés nem támogatta megfelelően és számon kérhető módon a ZalaerdőZrt. állami vagyonnal való gazdálkodását, a tulajdonosi joggyakorlók tevékenysége pedig az ellenőrzött időszakban nem támogatta teljes körűen a felelős vagyongazdálkodás megvalósulását" - áll többek között a jelentések egyikében.

Mint ismeretes, az ÁSZ mind a 22 működő állami erdőgazdaságot vizsgálta; most 12 erdőgazdaságról készített jelentést mutattak be.

Magyarország területének több mint 20 százalékát erdő borítja, fenntartásuk és védelmük az egész társadalom érdeke. A 100 százalékban az állam tulajdonában álló erdők vagyonkezelését csak költségvetési szerv, vagy állami tulajdonú gazdálkodó szervezet végezheti. Az Állami Számvevőszék korábbi ellenőrzési tapasztalatai alapján döntött az összes erdőgazdasági társaság ellenőrzésének megindításáról. Ennek során az ÁSZ a társaságok 2009. és 2014. első féléve közötti vagyongazdálkodásának, vagyonérték-megőrző és vagyongyarapítási tevékenységének szabályszerűségét értékelte. A jelentések elérhetők az ÁSZ holnapján ITT >>>

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.