TEK

Merényletek Párizsban: nincs közvetlen terrorveszély Magyarországon

A TEK szerint nincs olyan információjuk, amiből arra lehetne következtetni, hogy magyar emberek közvetlen veszélyben lennének egy esetleges terrorakció miatt.

2015.11.15 21:33MTI
TEK

Továbbra sincs közvetlen terrorfenyegetettség Magyarországon - jelentette ki Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója vasárnap este az M1 aktuális csatorna műsorában.

A főigazgató hangsúlyozta: nincs olyan információjuk, amiből arra lehetne következtetni, hogy magyar emberek közvetlen veszélyben lennének egy esetleges terrorakció miatt.

Hozzátette, hogy közvetett európai fenyegetettség létezik, és ez érinti Magyarországot is.

A vasárnap esti magyar-norvég labdarúgó-mérkőzéssel kapcsolatban azt közölte, hogy annak biztosítása a rendőrség feladata, és úgy tudja, hogy fokozott készültséget rendeltek el, bár nincs olyan információ, hogy bármi fenyegetné a rendezvényt.

A meccsen ott lesz Orbán Viktor miniszterelnök is - mondta a főigazgató, hozzátéve, hogy nem indokolta semmi a védett személyek biztonsági fokozatának megemelését.

Arra a kérdésre, hogy van-e információja a TEK-nek arról a terroristáról, akinek útlevelét a feltételezések szerint a párizsi merénylet után megtalálták, és aki más országok mellett valószínűleg Magyarországon is átjutott, azt válaszolta: ez inkább politikai ügy, hiszen más országok is érintettek.

"Az, hogy miért éppen Magyarországot jelölték meg, egy politikai kérdés innentől" - mondta, hozzátéve, hogy ezért erre nem az ő tisztje válaszolni.

Elmondta azt is, hogy a menekültek regisztrációja egyébként nem jelent teljes körű adatfelvételt, hiszen a kapacitások ezt nem teszik lehetővé.

Már hónapokkal ezelőtt is jelezték - más európai titkosszolgálatokkal együtt -, hogy a migráció és a terrorizmus között közvetlen kapcsolat van, de ezt az információt csak a magyar kormány vette komolyan, amire bizonyíték a határzár kiépítése - fejtette ki Hajdu János.

Szakértő: a nyugati világot a saját dogmái bénítják meg

A nyugati világot és benne Európát a saját dogmatikus ideológiája bénítja meg, ezért nem képes megfelelő választ adni a terroristák támadására - mondta Megadja Gábor eszmetörténész vasárnap este az M1 aktuális csatorna műsorában.

A szakértő szerint azért nem vettek tudomás eddig a nyugati világ politikusai az Iszlám Állam "hadüzeneteiről", mert úgy gondolták, hogy nem illik keményen válaszolni, vagy kimondani azt, kik azok valójában, akik támadást indítottak, vagyis szélsőséges muszlimok.

Ez ugyanis manapság egyszerűen nem számít politikailag korrektnek - tette hozzá.

Ha ez így halad tovább - Megadja Gábor szerint - veszélybe kerülhet a nyugati civilizáció, "ha nem állítunk fel határokat fizikai és átvitt értelemben is, akkor elérhetik a céljukat" - hangsúlyozta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.