Kémper

Megkezdődött a volt titkosszolgálati vezetők bűntetőügyének újratárgyalása

A Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa kedden megkezdte a "kémkedési perként" ismertté vált büntetőügy újratárgyalását.

2015.11.10 18:12MTI

Marosiné Tumó Tünde, a bíróság sajtótitkára közölte: Vadócz Attila hadbíró zárt tárgyalást rendelt el. Az ügy részleteiről annak titkosítása miatt egyéb tájékoztatást nem adhat.

A volt titkosszolgálati vezetők ügyében a Fővárosi Ítélőtábla ez év június 5-én kihirdetett másodfokú végzésével a Szilvásy György volt titokminiszter, a Nemzetbiztonsági Hivatal két korábbi vezetője, valamint egy magánszemély ügyében kémkedés vádjával folyó büntetőperben megsemmisítette az elsőfokú, elmarasztaló ítéletet. A tábla rendelkezése szerint a megismételt elsőfokú eljárást a Kaposvári Törvényszéken kell lefolytatni.

Az államtitkokat is tartalmazó ügyben az eljárás mindvégig zárt ajtók mögött folyt, csupán a döntés rendelkező része nyilvános. Az ügy iratait 2040-ig titkosították. Az ügyben eljáró jogászok az MTI érdeklődésére egybehangzóan úgy vélekedtek, hogy a jogerős ítéletig még évek telhetnek el.

A Katonai Ügyészség 2011 decemberében emelt vádat a Gyurcsány-kormány tagja, két titkosszolgálati vezetője és egy magánszemély ellen.

A Debreceni Törvényszék katonai tanácsa 2013. július 5-én kihirdetett ítéletében Galambos Lajos nyugállományú vezérőrnagyot, elsőrendű vádlottat, aki 2004 és 2007 között volt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, kémkedésért 2 év 10 hónap börtönre ítélte. Szilvásy György másodrendű vádlott, a Gyurcsány-kormány titokminisztere felbujtóként elkövetett kémkedésért 2 év 10 hónap börtönt kapott. Laborc Sándor volt dandártábornok, negyedrendű vádlottat, aki 2007 és 2009 között volt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, az elsőfokú bíróság kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt egy év börtönre ítélte, amelynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette. P. László harmadrendű vádlottat, a kémbotrányban felbukkanó, orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát az államellenes bűncselekmények elkövetésének vádja alól felmentette a törvényszék két évvel ezelőtt.

Az ügyész és a védők fellebbeztek az elsőfokú döntés ellen.

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú, javarészt nem nyilvános határozathirdetése után Sebes Péter ügyvéd, Szilvásy György védője újságírók érdeklődésére az ügyről annyit mondott: a tábla a védői indokokkal egyezően eljárási okokból helyezte hatályon kívül az elsőfokú döntést. A tábla álláspontja szerint az elsőfokú bíróság olyan eljárási hibákat vétett, amelyek másodfokon már nem orvosolhatóak. Az eljárási szabálysértések többek között a jegyzőkönyvezéshez, a tárgyalásokról készült jegyzőkönyvek, illetve hanganyag összhangjához kapcsolódnak.

Csiha Gábor ügyész, az ügyben másodfokon eljáró Fellebbviteli Főügyészség szóvivője az MTI-nek akkor azt mondta: a vádhatóság szakmai meggyőződése szerint az elsőfokú eljárás hibái az ügy lényegét nem érintő, másodfokon korrigálható szabálysértések voltak, tehát a tábla érdemi döntéssel zárhatta volna le az eljárást másodfokon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.