Élelmezési reform

Sírtak az éhségtől az elsősök: ehetetlen volt a menzakaja

"Az éhes gyerekek uborkát ettek kenyérrel, az elsősök sírtak, éhesek voltak! Megkóstoltam, büdös és undorító! Kötelesek vagyunk az alsóban menzát fizetni" - írta egy felháborodott anyuka a Facebookra egy általános iskolai ebédről.

2015.11.05 07:35ma.hu
Facebook

A menzán zöldborsóleves, valamint fokhagymás harcsaapró burgonyás csicsóka körettel volt a menü. Csak ez egyáltalán nem látszott rajta. A közösségi oldalon volt, aki kutyaeledelhez, volt, aki hányáshoz hasonlította. A kinézetet az étel íze sem ellensúlyozta: aki kóstolta, borzalmasnak és büdösnek írta le - írta a 168 óra.

„A burgonyás csicsóka köret valóban nem volt szerencsés választás, ezért valamennyi étkezőtől elnézést kérünk. Ez az étel nem fog többet étlapon szerepelni. A csütörtöki napon valamennyi érintettet kárpótolni fogjuk ” – közölte a Beollal az ebédet szállító Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény.

Az intézmény azt is közölte a portállal, hogy 2011-ben csatlakoztak a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének Mintamenza programjához. Ennek célja, hogy a gyerekek egészséges ételeket kapjanak, valamint új, eddig ismeretlen ízeket vezessenek be a közétkeztetésbe.

Emiatt került be a burgonyás csicsóka a menübe. Továbbá azért, mert szeptember 1-től hatályos a Közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló EMMI-rendelet. Ez korlátozza, hogy 10 étkezési napon belül hányszor ehetnek száraztésztát, rizst és burgonyát a gyerekek.

A rendelet végrehajtását az ÁNTSZ ellenőrzi: ha valamelyik főzőkonyha nem tartja be, az intézmények jelentős bírságra számíthatnak. Ennek a szabályozásnak próbáltak megfelelni a furcsa állagú körettel – írja az Index.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.