Elöregedés, üres praxisok

Generációváltást szorgalmaznak a háziorvosok körében

A háziorvoslást jelenleg feszítő problémák, mint az elöregedés vagy az üres praxisok, csak hosszabb idő alatt, generációváltással enyhíthetők.

2015.11.02 07:55MTI

Két-három éven belül már érezni fogják a betegek, hogy több és jobb szolgáltatást kapnak a háziorvosi rendelőkben - mondta az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár a Magyar Időknek.

Beneda Attila elmondta, bár hamarosan megjelennek az alapellátási törvény első végrehajtási rendeletei, a háziorvoslást jelenleg feszítő problémák, mint az elöregedés vagy az üres praxisok, csak hosszabb idő alatt, generációváltással enyhíthetők.

Beneda Attila szerint a háziorvosi rendszer megújítására, hosszú távú működőképességének biztosítására jó alapot ad az idén júniusban elfogadott alapellátási törvény. Ezt kell most a gyakorlatba ültetni, hogy megoldást találjanak a legégetőbb gondokra: az alulfinanszírozottságra, az elöregedésre, az üres praxisokra és az eltérő szakmai minőségre. Az első feladatot részben sikerült teljesíteni azzal, hogy ettől az évtől havonta átlagosan 130 ezer forinttal nőtt a háziorvosi praxisok támogatása, aminek a fedezetére összesen tízmilliárd forintot szavazott meg a parlament, és jövőre újabb tízmilliárddal nő majd a kassza.

A háziorvosok és asszisztenseik jövedelme azonban más módon is növekedhet a jövőben, és ebből a páciensek is profitálhatnak. Mégpedig úgy, hogy amilyen ellátást csak lehet, azt helyben megkapnak. A helyettes államtitkár szavai szerint ehhez egyrészt olyan ösztönzőket terveznek beépíteni a finanszírozásba, amelyek a háziorvos, az iskolaorvos, a védőnő és az otthonápolás minél szélesebb körű együttműködését, úgynevezett praxisközösségek létrejöttét eredményezi, továbbá a csoportpraxis-együttműködések kialakítását szorgalmazzák.

Az asszisztensek feladat- és hatáskörét szintén jelentősen bővítenék, hogy a jelenleginél jóval nagyobb szerepük legyen a gyógyításban. Ehhez megteremtenék a feltételeit annak, hogy emelhessék képzettségi szintjüket, ami értelemszerűen fizetésemeléssel is járhat. Azzal pedig, hogy az egészségügyi kormányzat a mostaninál nagyobb szerepet szán az otthonápolási szolgálatoknak, a kórházi szakdolgozók legális jövedelemkiegészítését segítenék.

Az elöregedés, illetve az üres praxisok problémájának megoldása hosszabb távon valósulhat meg, de az intézkedéseket megkezdték - mondta Beneda Attila. A tavaly először, idén újra meghirdetett, a praxisvásárlást támogató, 250 milliós keretösszegű, legfeljebb négymillió forintos vissza nem térítendő támogatásra többszörös volt a túljelentkezés.

A másik, tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok betöltésére kiírt pályázaton 500 millió forintot osztanak szét azok között, akik vállalják, hogy olyan településen dolgoznak háziorvosként, ahol ez az állás már legalább egy éve betöltetlen.

Az elnyerhető letelepedési támogatás összege 6-10 millió forint. Emellett - hogy hosszabb távon is biztosítsák a háziorvosi praxisok adásvételét, ezzel az idősebbek nyugdíjba vonulását és a fiatalok praxishoz jutását - egy, a patikahitelhez hasonló, államilag támogatott, kedvező kamatozású hitelkonstrukciót is kidolgoznak a közeljövőben - mondta a helyettes államtitkár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.