A KDNP elnökének felszólalása a Nemzeti Csúcson

Semjén: fogjunk össze a megszorítások és a bérbefagyasztás ellen

Fogjunk össze Magyarországért, a magyar emberekért, fogjunk össze a sehová se vezető megszorítások, a bérbefagyasztás ellen és az adócsökkentésért - mondta Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a nemzeti csúcson tartott beszédében szombaton.

2008.10.18 12:31MTI, Fotó: MTI

"Nem fogjuk hagyni, hogy a kormány a bérből és fizetésből élőkkel, a családokkal és az idős emberekkel fizettesse meg a saját tehetetlenségének és alkalmatlanságának az árát" - jelentette ki a politikus. Mint mondta, nincsen olyan ország, amely ilyenkor csak megszorításokban gondolkodna. "A válság már így is eléggé megszorította az embereket" - tette hozzá. Semjén Zsolt úgy fogalmazott: "nekünk meg kell védenünk az embereket, a munkahelyeket, a lakásaikat és a betéteiket. Meg kell védenünk őket, de úgy tűnik, hogy nem csak a válságtól, hanem a kisebbségi kormánytól is".

A politikus közölte, az elmúlt napokban világossá tették, hogy részt vesznek a nemzeti csúcson, bár szerintük "eggyel több tanácskozás önmagában nem fog segíteni a bajainkon." Hozzátette: minden alkalmat ki kell használni arra, hogy "összefogjunk az ország érdekében a kormány gigantikus megszorító csomagja ellen." Mint mondta, Magyarországnak cselekvőképes kormányra, határozott és gyors döntésekre van szüksége, hozzátéve, hogy az elmúlt hetek bebizonyították: a kisebbségi kormány erre nem képes.

Úgy fogalmazott, hogy a kormány "gigantikus megszorító csomagjával" újabb fenyegetést jelent a családoknak, a nyugdíjasoknak és a munkavállalóknak. Semjén Zsolt szerint a nemzeti csúcs kommunikációs manőver, hiszen a tehetetlen kormányok azért szoktak összehívni ilyen tanácskozásokat, hogy leplezzék a hiányosságaikat, áthárítsák és "szétkenjék" a felelősséget. Közölte, ami történt, az a neoliberális gazdaságpolitika és a politikai filozófia válsága, "történelmi csődjének legalábbis az előjele".

Tanulságos, hogy azok, akik évtizedeken keresztül ennek az ideológiának a nevében az állam rombolásával voltak elfoglalva, most azt várják, hogy az államok mentsék meg a helyzetet - tette hozzá. Kereszténydemokrataként erre évek, évtizedek óta figyelmeztették a világot - mondta a politikus. Véleménye szerint a pénzügyi-gazdasági válság mögött kapzsiság és mértéktelenség húzódik meg. Alig lehet arról hallani, hogy ezt a válságot emberek okozták.

"Nem kevesen vannak azok az emberek, akik loptak, csaltak, hazudtak, majd amikor mindez kiderült, vagy legalábbis feltűnt, akkor meghamisították és manipulálták az adatokat, eltitkolták az igazságot, és most ezt a válságot az adófizetőkkel akarják megfizettetni." Azt mondta: Magyarországon hasonló problémákkal találtuk magunkat szembe, "mondhatnám, ugyanaz kicsiben".

Véleménye szerint ha nincs Gyurcsány Ferenc politikája és vele együtt a megtévesztésre épülő alkalmatlan gazdaságpolitika, ma már euróval fizethetnénk Magyarországon. Hozzátette, 2002-ben még a szocialisták is egyetértettek abban, hogy a gazdaság jó állapotban van, és 2006-2007-re be lehet vezetni az eurót. Ha ez megtörtént volna, Magyarország nem lenne ennyire védtelen, és a pénzügyi válság sem érintené ennyire mélyen az országot - hangsúlyozta.

Szólt arról is, hogy a kormányzati alkalmatlanság miatt mélyül a szociális válság is. Mint mondta, ebben a helyzetben nem lehet újabb megszorító csomagot varrni az emberek nyakába. Kijelentette: a 12 pontos javaslat nem más, mint egy "gigantikus megszorító csomag". Az adócsökkentés és a bérbefagyasztás csak tovább csökkenti az emberek és a vállalkozások terheit, ezáltal tovább csökkentve a növekedés esélyeit - jelentette ki a politikus.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.