Rogán esküjével kezdenek

Négy napon át ülésezik az Országgyűlés

Hétfőn az Országgyűlés előtt leteszi az esküt Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter.

2015.10.16 18:47MTI

A parlament honlapján közzétett napirendi javaslat szerint a Ház a jövő héten hétfőtől csütörtökig ülésezik, majd a következő hétfőn is ülést tart.

Az első ülésnap 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd a miniszteri eskütételt követően a Ház dönt az állami termőföld értékesítéséről szóló vitanap időkeretben történő tárgyalásáról. A vitanap megtartását a teljes szocialista- és LMP-frakció mellett a Jobbik számos képviselője is támogatta.

Az interpellációk és azonnali kérdések elhangzása után bizottsági jelentéseket és összegző módosító javaslatokat vitatnak meg a képviselők hétfőn, amelyek mindegyikéről kedden hoznak határozatot. Tárgyalnak a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap 2011-2015 közötti beszámolóiról, az idei költségvetés és az egészségügyi törvény, valamint az egyes tőkepiaci és biztosítási tárgyú törvények módosításáról. A Ház általános vitát tart a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság jövő évi költségvetéséről, valamint tavalyi zárszámadásáról.

Kedden, a napirend előtti felszólalások után határozathozatalokkal folytatja munkáját az Országgyűlés. Az idei költségvetés várhatóan úgy változik, hogy a migrációs krízis kezelése érdekében 60 milliárd forinttal emelkedik a rendkívüli kormányzati intézkedésekre előirányzott keret, emellett a Belügyminisztérium költségvetésében a migránshelyzet kezelésének további eszközeként létrejön egy új előirányzat egymilliárd forintos összegben.

A változtatás tartalmazza a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 47,2 milliárd forintos hitelének átvállalását is.

A változtatásról akkor döntenek kedden, ha megérkezik a Költségvetési Tanács véleménye arról, ellenkező esetben a következő hétfőn hoznak határozatot a képviselők.

Az egészségügyi törvén módosításának elfogadásával kötelező egészségügyi szűrővizsgálatot rendelhet el az országos tisztifőorvos a menedékkérőknek tömeges bevándorlás okozta vagy más egészségügyi válsághelyzetben.

Kedden általános vitát tartanak a képviselők a környezetvédelmi termékdíjról szóló, valamint a szabálysértési törvény módosításáról, és az arcképelemzési nyilvántartásról szóló törvényjavaslatról.

Ugyancsak megvitatják a rendészeti törvény változtatását, a Magyar Fejlesztési Bankról szóló jogszabály módosítását, és az egyes jogállási tárgyú törvényekét.

Szerdán a Kúria, valamint az Országos Bírósági Hivatal elnökeinek 2014. évi tevékenységéről szóló beszámolókat tárgyalja meg a parlament, de az ezen évi ügyészségi tevékenységről is számot ad a legfőbb ügyész. A Ház vitázni fog az adótörvények módosításáról is, valamint egyes pénzügyi tárgyú törvények megváltoztatásáról.

Csütörtökön az Országgyűlés tárgyal az európai ügyek bizottságának jelentéséről is. Ez azon uniós rendelet módosítását érinti, amely a menekültkrízishez kapcsolódóan az áthelyezési válságmechanizmus létrehozásáról szól. Ugyancsak vitáznak a képviselők a természetes személyek adósságrendezéséről szóló előterjesztés módosításáról, valamint annak a jogszabálynak a megváltoztatásáról, amely az árubemutatókhoz kötött termékértékesítés során szolgálja a fogyasztók védelmét. Lefolytatják még a csődtörvény és az egyes közlekedéssel összefüggő törvények vitáját is.

Az Országgyűlés hétfőn kezdődő kéthetes ülése október 26-án, hétfőn ér véget. Akkor a napirend előtti felszólalásokat, a kérdéseket és az azonnali kérdéseket követően a képviselők megtartják az állami termőföldek értékesítéséről szóló vitanapot is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.