Főkétüsz

Hatalmas probléma az elöregedett kéményállomány Magyarországon

A fekete szerelések, a szakemberek és engedély nélkül végzett kéményátalakítások, vagy tüzelőberendezés-csere életveszélyt jelent.

2015.10.13 10:14MTI

Nagy problémát jelent az elöregedett kéményállomány Magyarországon, négymillió kéményből másfél millió azonnali felújításra szorulna - mondta Müller Máté, a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. (Főkétüsz) szóvivője az M1 aktuális csatornán kedden.

Hozzátette: Budapesten valamivel jobb a helyzet az országos átlagnál, a fővárosban a kémények 80 százaléka az ingatlannal egyidős.

A kémények romló állapota egyrészt a használatra, másrészt pedig az elmúlt évek szélsőséges időjárási körülményeire vezethető vissza - mondta.

Kiemelte: reprezentatív felmérésük szerint a budapestiek 75 százaléka tisztában van azzal, hogy a kémény veszélyes üzem, amit karban kell tartani.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kéményekhez kéményseprő-ipari engedély nélkül nem lehet hozzányúlni. A fekete szerelések, a szakemberek és engedély nélkül végzett kéményátalakítások, vagy tüzelőberendezés-csere életveszélyt jelent.

Ha a társaság munkatársai az ellenőrzés során idegen bekötést vagy a korábbitól eltérő készüléket találnak, amire nincs kéményseprő-ipari engedély - ami évről-évre előfordul -, akkor meg kell tiltaniuk a tüzelőberendezés használatát. Gázüzemű készülék esetében a gázszolgáltató kizárja a szolgáltatásból az ingatlant - mondta a szóvivő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.