Ujhelyi

Út a szakmaválasztáshoz - Brüsszel magyarázatot vár a programmal kapcsolatban

A hatmilliárd forintos uniós forrásból megvalósuló program hátrányos helyzetű tanulói késve vagy egyáltalán nem kapják meg a tanulmányi eredményük alapján járó ösztöndíjukat.

2015.10.13 09:42MTI
Forrás: Youtube

Magyarázatot vár az Európai Bizottság a magyar hatóságoktól az Út a szakmaválasztáshoz elnevezésű programmal kapcsolatban felmerült visszásságokra - tudatta kedden az MTI-vel Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője Marianne Thyssen foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós biztos írásbeli válaszára hivatkozva.

A képviselő az után kereste meg a brüsszeli bizottságot, hogy a magyar sajtóban megjelent: a hatmilliárd forintos uniós forrásból megvalósuló program hátrányos helyzetű tanulói késve vagy egyáltalán nem kapják meg a tanulmányi eredményük alapján járó ösztöndíjukat. A beszámolók szerint az iskolai mentorok, vagyis tanárok is hasonlóképp nem minden esetben jutnak hozzá a nekik járó támogatáshoz. Ujhelyi arra várt választ az Európai Bizottságtól, hogy vizsgálják-e az uniós forrásból megvalósuló program eredményességét és a kifizetések pontosságát.

Marianne Thyssen válaszában kiemelte, hogy bár az említett pályázatok lebonyolítása a magyar hatóságok dolga, a brüsszeli testület aktívan figyelemmel kíséri az operatív programok végrehajtását a hatékony és eredményes pénzgazdálkodás, illetve a céloknak és jogszabályoknak való megfelelés érdekében. A biztos leszögezte, hogy az Európai Bizottság mintavétellel ellenőrzi a program keretében felmerült kiadásokat, a felmerült visszásságok kapcsán pedig magyarázatot várnak a magyar hatóságoktól.

Ujhelyi István aláhúzta: a hátrányos helyzetű fiatalok felzárkóztatását segítő programok esetében kiemelt figyelemre és hatékonyságra van szükség, ezért elvárja a magyar állam képviselőitől, hogy mielőbb tegyenek rendet az uniós programok tisztes végrehajtása és átláthatósága terén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.