Gépészmérnököket képeznének

Jövő évtől egyetemmé válhat a Dunaújvárosi Főiskola

Január elsejétől Dunaújvárosi Egyetem néven az alkalmazott tudományok egyetemeként működhet tovább a Dunaújvárosi Főiskola, amennyiben ősszel a parlament ezt megszavazza.

2015.10.12 18:50MTI

András István rektor az MTI érdeklődésére hétfőn elmondta, hogy a szakmai egyeztetések lezárultak, az intézmény a törvényben meghatározott feltételrendszernek mindenben megfelel. Reményét fejezte ki, hogy az Országgyűlés is érdemesnek tartja a jelenleg mintegy kétezer hallgatóval rendelkező főiskolát az egyetemi cím elnyerésére.

Hangsúlyozta, hogy ha megkapják az egyetemi címet, akkor újragondolják a kutatási és oktatási portfóliójukat.

Azt mondta, nagy áttörést várnak a MÁV-val, a GYSEV-vel és a Rail Cargo Hungáriával kötött stratégiai megállapodásoktól, amelyek segítségével vasút-üzemeltetési gépészmérnökök képzése indulhat el duális formában. Véleménye szerint az oktatás hasonló színvonalon működhet, mint a Győri Egyetem és az Audi, illetve a Kecskeméti Főiskola és a Mercedes megállapodása alapján kialakított képzés.

András István jelezte, hogy hamarosan megkezdik a tárgyalásokat a szaktárcával a műszaki szakoktatói diplomás alapszak újraindításáról, mert az iparnak nagy igénye van erre.

A rektor elmondta, hogy a jelenleg is meglévő alap- és mesterszakok maradnak, döntő többségében műszaki- és informatikai képzések vannak közöttük, ezeket jól kiegészítik a bölcsész- és társadalomtudományi szakok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.