Tragédia

Bíróság előtt a mosonmagyaróvári kórházi haláleset ügye

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés a vád a büntetőperben, amely a mosonmagyaróvári kórházban 2013 nyarán, műtét közben történt haláleset miatt indult.

2015.10.12 13:15MTI

A vádirat szerint az orvosigáz-ellátó rendszer műszaki hibája okozta egy 62 éves nő halálát a Karolina kórházban 2013. július 26-án, mert a nőgyógyászati műtő felújításakor fordítva kötötték be az oxigén- és az altatógázcsöveket.

A kórház vezetője a haláleset utáni napon jelentette be, hogy műtét közben meghalt egy beteg, aznap pedig egy 31 éves nő altatásakor léptek fel komplikációk: a műszer a beteg oxigénhiányos állapotát jelezte, ezért az altatóorvos levette őt a lélegeztető gépről, és a műtétet kézi lélegeztetéssel fejezték be.

A felújított műtéti blokkot egy héttel korábban adták át úgy, hogy az orvosigáz-ellátó rendszer előírt üzembiztossági vizsgálatát elmulasztották. A szakértői vélemények szerint az úgynevezett gázazonossági próba elvégzésével a hiba kiküszöbölhető lett volna.

A fővállalkozó cég egy másik kft.-t bízott meg az építési munkák kivitelezésével, amelynek ügyvezetője, egyben a munka építésvezetője K. B. másodrendű vádlott volt. A műtők gázellátó hálózatának kiépítésével pedig egy másik gazdasági társaságot bíztak meg, amelynek ügyvezetője A. Z., az elsőrendű vádlott.

A büntetőper harmadrendű vádlottja D. B., a fővállalkozó kft. jelenlegi műszaki igazgatója, az építés felelős műszaki vezetője, a negyedrendű vádlott S. Gy. P. az európai uniós támogatásból megvalósult felújítás projektmenedzsere.

A vádirat szerint mind a négy vádlott szakmai szabályt szegett, ahhoz, hogy az okozott hibát észleljék és kijavítsák, összehangolt tevékenységre lett volna szükség.

Az első tárgyalási napon a vádlottak nem vallották magukat bűnösnek.

A büntetőper október 14-én folytatódik tanúk meghallgatásával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.