Egészségügy

Aláírásgyűjtés az óbudai Szent Margit Kórház fejlesztése érdekében

Aláírásgyűjtés indult annak érdekében, hogy felhívják a kormányzat figyelmét az óbudai Szent Margit Kórház fejlesztésének szükségességére.

2015.10.12 11:28MTI

Az akciót kezdeményező Óbuda Baráti Kör elnöke, Pintér Endre hétfőn, budapesti sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a nemsokára 120 éves kórház fénykora 1981 és 1994 között volt, az intézmény 2008-tól - már nem először - a Szent János Kórház igazgatása alá került. A 2013-ig tartó függőségi viszony súlyos károkat okozott az óbudai betegellátásban - tette hozzá.

Közölte, az egykori rossz döntés következményeit a mostani vezetés hároméves erőfeszítése sem feledteti. Elmaradt a szükséges műszerfejlesztés, az osztályok komfortosítása és az épületek korszerűsítése - mondta.

Pintér Endre hangsúlyozta: mindezen a jelenlegi kórházi vezetés anyagi támogatás nélkül nem tud javítani, ezért segítséget kérnek a kórház javára.

Tarlós István főpolgármester a kezdeményezést támogatandó ügynek nevezte, és arról beszélt, hogy a regionális kórház több százezer ember gyógyulásáért felel, hiszen az észak-budai agglomeráció jelentős részét is ellátja.

A kórház utóbbi két évét sikertörténetnek nevezve kitért arra, hogy az elmúlt időszakban több mint 500 millió forintos fejlesztést hajtottak végre. Átadták az új CT-labort, felújították az onkológiai és a belgyógyászati osztályt. A kerület és a főváros támogatásával megújult a kardiológiai osztály és a terhestanácsadó is.

Tarlós István hangsúlyozta: a kórház szerepe ma is megkerülhetetlen, az kulcsfontosságú feladatokat lát el a térségben. Az ellátás színvonalának megőrzése és további fejlesztése Budapest közös érdeke is - mondta.

A főpolgármester szólt arról is, hogy nagyon örülnek, ha Közép- vagy Észak-Budán épül meg az új fővárosi kórház, de ez nem történhet a Szent Margit Kórház rovására.

"Preventív, amit teszünk, nincs olyan döntés jelen pillanatban, ami a jelenlegi helyzetet veszélyeztetné" - fogalmazott Tarlós István, aki korábban a kerület polgármestere is volt.

Bús Balázs (Fidesz-KDNP), Óbuda-Békásmegyer polgármestere elmondta, a múlt héten a kerületi képviselő-testület egyhangúlag támogatta az Óbuda Baráti Kör kezdeményezését.

Közölte, egyetértenek azzal a kormányzati szándékkal, hogy Budán szükség van kórház- és egészségfejlesztésre. Ennek az egészségfejlesztésnek a keretében a Szent Margit Kórház fejlesztésére is forrásokat kell biztosítani - mondta. Hozzátette, a legfontosabb a műtő, a röntgengépek, valamint az épület felújítása lenne, ezekre hétmilliárd forintot kellene fordítani.

Bús Balázs kijelentette: azt szeretnék elérni, hogy a kormány erre forrásokat biztosítson, továbbá kérik az agglomeráció támogatását is a törekvéshez.

Badacsonyi Szabolcs, a kórház megbízott főigazgatója azt mondta, az intézményben az elmúlt három évben több fejlesztés történt, mint az azt megelőző tíz évben. Céljuk az, hogy a kórház európai színvonalú szolgáltatást nyújtson betegeinek - tette hozzá.

A sajtótájékoztató végén a felszólalók aláírták a támogató ívet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.