Komoly felújításokra van szükség

Sok a veszélyes kémény

A hazai kéménypark közel harmadán lehet javítanivaló.

2015.10.12 08:18MTI

Nőhet a hazai kéményfelújítások száma a GfK szerint, de szükség is van rá, mert a hazai kéménypark közel harmadán lehet javítanivaló - írta a Világgazdaság hétfőn.

A GfK felmérésében megkérdezett lakossági épülettulajdonosok 24 százaléka készül kéményfelújításra, és a kazáncsere állami támogatása is ebbe az irányba tereli az érintetteket. Mivel az országban összesen körülbelül négymillió kémény van, a piackutató cég vizsgálata alapján közel egymillió közelgő fejlesztésre lehet számítani.

Egy újonnan épülő ház esetében a teljes kiadás egy-két százalékát viszi el a kémény, egy meglévő épület fűtési rendszerének felújításakor pedig a költségek tizedét. A Magyarországon épült házak kéményeinek átlagéletkora - a már elvégzett felújításokat is figyelembe véve - húsz év, négyből három kémény hagyományos, falazott. Az ilyen kéményekkel a tulajdonosoknak ötször annyi gondjuk volt, mint az előregyártott elemesekkel, viszont éppen a jellemzően idősebb falazott kémények 43 százalékát már felújították, e munkák 41 százaléka öt évnél nem régebbi - írta a lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.