HM

Újabb világháborús katonai maradványok kerültek elő Budapesten

A Sasadi úton, egy építkezésen három egyéni sírból és egy tömegsírból egy szovjet, valamint tíz magyar és német katona maradványai kerültek elő.

2015.10.11 08:40MTI

Október első napjaiban tíznél több világháborús katonaáldozat - magyarok, németek és egy szovjet - maradványai kerültek elő budapesti építkezéseken - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI megkeresésére. Kitértek arra is, hogy hadisírgondozóik az utóbbi másfél évben több mint ötszáz hősi halott katona földi maradványait exhumálták és temették újra az őket megillető tisztességes, méltó körülmények között.

Kifejtették: a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztályának szakembereit az elmúlt napokban is több helyszínre riasztották második világháborús katonai maradványok feltárása céljából. Október 3-án este a budai fonódó villamoshálózat építésének helyszínén került elő egy világháborús német gránát a Margit híd budai hídfőjénél, az Elvis Presley téren. A tűzszerészeti mentesítés során emberi maradványokat is találtak. A HM munkatársai a rendőrségi helyszínelőkkel, a tűzszerészekkel és a Hadisírgondozó Német Népi Szövetség szakembereivel feltárták a helyszínt, és egy német katona maradványai kerültek elő.

Ezután ismételten arra kértek mindenkit, hogy ha robbanószert vagy emberi maradványokat talál, akkor azonnal értesítse a rendőrséget, majd ők továbbítják a megkeresést a hadisírgondozó szakemberekhez és a tűzszerészekhez. Ha pedig korabeli eltemetési helyről vagy gondozatlan hadisírról van tudomásuk, jelezzék a hadisir@hm.gov.hu elektronikus levelezési címen vagy a Honvédelmi Minisztérium elérhetőségein.

Október 1. és 5. között a budapesti Sasadi úton, egy építkezésen is találtak katonai maradványokat. Ott három egyéni sírból és egy tömegsírból egy szovjet, valamint tíz magyar és német katona maradványai kerültek elő. Bár számos felszerelési és személyes tárgy is volt a sírokban (tollak, szemüvegek, pénzérmék, medálok, öngyújtó, sípok), személyazonosításra alkalmas lelet nem került elő a katonák mellől. Az ottani munkálatokban a HM hadisírgondozó szakemberei mellett részt vettek a honvédségi tűzszerészek, a kerületi rendőrök, valamint a német és az orosz hadisírgondozó szervek képviselői is.

A magyar és a német katonák földi maradványait a budaörsi magyar-német katonai temetőben helyezik örök nyugalomra, míg a szovjet katona újratemetéséről Oroszország nagykövetsége gondoskodik - írta a HM.

A közeljövőben tervezik a Hajdú-Bihar megyei Berekböszörményben öt magyar honvéd újratemetését, akiknek a sírját még tavasszal tárták fel a hadisírgondozók. Valamennyiük azonosítása sikerült, így a HM fel tudta venni a kapcsolatot a hősi halottak fellelhető hozzátartozóival - ismertették

Felidézték, hogy a közelmúltban sikerült DNS-vizsgálattal azonosítani Ágner Gyula magyar királyi főhadnagy földi maradványait is, amelyeket az Ukrajna területén lévő Lucski községben, a HM szakemberei által tavaly feltárt tömegsírban találtak. A 71 éve hősi halált főhadnagy posztumusz megkapta a Magyar Tiszti Arany Vitézségi Érmet, amelyet a második világháború idején mindössze huszonkét magyar és egy német katonatisztnek ítéltek oda. A főhadnagy újratemetését a budapesti Fiumei úti sírkert 52-es katonai parcellájában tartják majd.

A HM hivatásos hadisírgondozói az utóbbi másfél évben 522 hősi halott katona földi maradványait exhumálták, majd temették újra belföldön és külföldön, emellett 2748 hősi sírt újítottak fel és 1522 új sírjelet állítottak olyan helyen, ahol jeltelen sírban nyugodott a magyar katona - emelték ki.

A hadisírgondozók munkája nyomon követhető a Magyar hadisírgondozás Facebook-oldalon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.