Országos Kékkör

A decemberi jégkár után már minden turistautat megtisztítottak

A decemberi jégkár után már minden jelzett turistautat megtisztítottak a kidőlt fáktól, letört gallyaktól, de az erdők mélyén még mindig lehetnek olyan területek, ahol veszélyes lehet a kirándulás.

2015.10.10 12:11MTI

Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára az M1 aktuális csatorna szombati műsorában elmondta, hogy Galyatetőn még most is láthatók olyan, 100-150 éves bükkfák, amelyek koronája megtört.

Az erdőket ért károkat a természet csak évtizedek alatt tudja kiheverni, de a szakemberek ültetéssel tudnak segíteni abban, hogy ez a folyamat gyorsabb legyen - tette hozzá.

A védett területekre őshonos lombos fafajokat ültetnek, tölgyet, csert, nyárfákat, továbbá kőriseket, juharokat, berkenyét vagy madárcseresznyét.

Összesítésük szerint tavaly decemberben 50 ezer hektárnyi területet borított be a jég, ebből 300-400 hektárnyit kell újratelepíteni most ősszel és jövő tavasszal. Jelezte, a sérült fák elszállítása még most is tart.

A közmédiában szombaton a természetjárást népszerűsítő, Magyarország túraútvonalait és tájainak szépségét bemutató tematikus napot rendeznek. A Kékkör napja - Sok millió lépés Magyarországon című műsorfolyam fő helyszíne Galyatető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.