Önkormányzat

Mégis, kinek a kompetenciája a középkori lelet sorsa?

Bonyhád polgármestere szerint a helyi önkormányzatnak nincs sem jogi lehetősége, sem döntési kompetenciája az elkerülő út építése közben a múlt héten feltárt gótikus plébániatemplom további sorsának befolyásolására.

2015.10.08 17:30MTI
Facebook Bonyhád Tv

Filóné Ferencz Ibolya (Fidesz-KDNP) erről azután beszélt csütörtökön az MTI-nek, hogy az alapvető jogok biztosa és a jövő nemzedékek érdekeinek képviseletét ellátó helyettese a lelet megőrzését kérte, és felkérték a bonyhádi városvezetést: keressen "olyan szakmai megoldást, amely időt ad a középkori emlék feltárására, és lehetővé teszi megőrzését és bemutatását".

A Tolna megyei város vezetője elmondta: csütörtökön telefonon beszélt Szabó Marcel ombudsman-helyettessel. "Ugyanaz az álláspontunk az ügyről, nincs véleménykülönbség kettőnk között: mindketten azt szorgalmazzuk, óvjuk meg a feltárt leletet" - hangsúlyozta.

Hozzátette: egy teljes körű feltárás annál mélyebb, mint ami a dokumentáláshoz és a tudományos értekezéshez szükséges. Utóbbi már megtörtént. A rendelkezésre álló idő erre elég volt, ezt a munkálatokat vezető megyei múzeum igazgatója, Ódor János is megerősítette.

A polgármester megjegyezte, hogy a hangsúly az elfedés szón van. Ezt a szakmai fogalmat az elmúlt napokban többen és többször félreértelmezték - mondta, jelezve: vannak, akik attól félnek, hogy ha a romot esetleg elfedik, akkor minden végérvényesen eltűnik.

Úgy fogalmazott, hogy ettől nagyon messze áll a valóság, hiszen az ehhez kapcsolódó törvény is úgy rendelkezik: "elfedésnek csak az a megoldás minősül, amelynek célja az érintett régészeti lelőhely, lelőhelyrész vagy régészeti emlék megóvása".

"Tehát, ha az örökségvédelmi hatóság úgy dönt, hogy elfedésre kerül a rom, akkor is megóvjuk. Sőt a törvény azt is pontosan részletezi, hogy milyen műszaki megoldással kell ezt kivitelezni" - vázolta Filóné Ferencz Ibolya, aki arra is kitért: egyelőre semmilyen döntés nem született, várják az örökségvédelmi hatóság végzését. Az útépítést nem kellett felfüggeszteni, vannak olyan munkálatok, amelyek zavartalanul folynak, mert nem érintik a templomromot.

A polgármester hozzátette, hogy természetesen mindenben a szakhatóság előírásait fogják követni, de - mint még egyszer hangsúlyozta - az önkormányzat nincs döntési helyzetben. Kifejtette, hogy az üggyel kapcsolatban sok a félreértés: ilyen egyebek között az, hogy szorítja az önkormányzatot a határidő, ha azt nem tartják be, akkor vissza kell fizetni a pályázati támogatást.

Tájékoztatása szerint a bonyhádi elkerülő út nem pályázati, hanem állami forrásból épül. Két szerződés kapcsolódik a beruházáshoz: a kormányzat és a bonyhádi önkormányzat között született támogatási szerződés, valamint a kivitelezői szerződés, amely közbeszerzési eljárás során született.

Filóné Ferencz Ibolya megjegyezte, természetesen van lehetőség ezek módosítására is. "Maga a 6-os út is állami tulajdon, így a kormány, ahogyan felismerte az út megépítésének fontosságát, fel tudja mérni a lelet jelentőségét, és hozhat olyan döntést, hogy módosítja a határidőt" - közölte a városvezető.

A polgármester azt mondta, a sajtóinformációk szerint a szakmában sincs teljes egyetértés a lelet jelentőségét illetően, ennek ellenére magánemberként és városvezetőként is örül a feltárt középkori templomromnak.

Az Index hírportál kedden írt arról, hogy Bonyhádnál az épülő 6-os út és az október végi átadási határidő miatt a beruházó önkormányzat úgy dönthet, egyszerűen betemeti a feltárt középkori gótikus templomot, és megépíti fölötte az utat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.