Illegális bevándorlás

Konferencia a biztonsági, katonai és humanitárius megközelítésekről

Az Európát sújtó illegális migrációs nyomás biztonságpolitikai, rendőri, katonai és humanitárius megközelítéseit igyekeztek tisztázni a téma szakértői szerdán Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE)rendezett konferencián.

2015.10.07 19:20MTI

A fórumot szervező Biztonságpolitikai Szakkollégium képviseletében Németh József Lajos elmondta: céljuk az volt, hogy az eddig több helyen érzelmi alapon bemutatott illegális migrációs helyzetről racionális és komplex képet adjanak.

Vas Gizella ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályának korábbi vezetője kiemelte: a migrációs hullám nem most kezdődött, már 2010-től emelkedést figyeltek meg az illegális határátlépők számában. Ezzel együtt az embercsempészekkel szembeni intézkedések száma is emelkedett. Mint mondta, Röszke térségébe egész Európából érkeztek az embercsempészek, akik komplett üzletágat építettek ki a migránsok kiszolgáltatott helyzetéből való haszonszerzésre.

Tálas Péter, az NKE Nemzetközi és Európai Tanulmányok Karának dékánja az illegális migrációs helyzetet "Európa csődjének" tekinti, mert ahelyett, hogy az európai politikusok kezdettől stratégiailag kezelték volna a helyzetet, az egyes országok a legkülönbözőbb módokon kezdték el "a tüzet oltani".

Kiemelte: a menekülthullám, amely nyomán az elmúlt mintegy két évben nagyjából 800 ezer ember érkezett, "gyakorlatilag taccsra tette" Európát. A biztonságpolitikai szakértő egyetért azzal, hogy a helyzetet közösen, európai szinten kell megoldani.

Tálas Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy az illegális migráció folytatódására is fel kell készülni. A következő években jönnek még Afrikából demográfiai menekültek és "klímamenekültek" is. Ennek kapcsán a szakértő megjegyezte: demográfiai szempontból Európának szüksége van bevándorlókra, de ezzel együtt gondolni kell az integrációjukra is.

Boldizsár Gábor ezredes, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja előadásában arról beszélt, hogy a Magyar Honvédség, illetve a magyar katonák az elmúlt 25 évben különböző válságövezetekben békefenntartói, béketámogatói műveletekben már számos tapasztalatot szereztek a katonai szaknyelv szerint "lakhelyüket elhagyni kényszerült emberek" kezelésében. A 2003-ban létrehozott NATO Reagáló Erő minden évben egy esetleges menekültáradat felszámolását célzó gyakorlatot is tart.

Ugyanakkor kiemelte: ezen missziókban - ahogy jelenleg a magyar határoknál is - rendészeti, humanitárius szervezetekkel együttműködésben látták el feladatukat.

Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója elmondta: a migrációs hullámban gyermekeknek, családoknak pszichoszociális segítséget, szükség esetén alapszintű elsősegélyt nyújtanak, de gondoskodnak a higiénés ellátásról, és közreműködnek a családegyesítésekben is.

Elmondta: tavaly, év végén az ORFK kérte a vöröskereszt segítségét. Akkor még Csongrád megyében, de jelenleg már több településen 24 órás szolgálatot kell ellátniuk önkénteseiknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.