Illegális bevándorlás

Magyarország 300 millió dolláros EU-s támogatást javasol az iraki Kurdisztánnak

Magyarország kezdeményezni fogja, hogy az Európai Unió (EU) nyújtson azonnali 300 millió dolláros (83 milliárd forintos) támogatást az iraki Kurdisztánnak a menekültek ellátására, mert ennek hiányában az ott menedéket kereső kétmillió ember hamarosan megindul Európa irányába.

2015.10.07 18:39MTI
MTI Fotó: KKM/Burger Zsolt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az autonóm észak-iraki régiónak nyújtandó támogatásról szóló javaslatot az uniós bel- és külügyminiszterek október 8-i luxemburgi találkozóján fogja ismertetni. Szijjártó Péter azt is kezdeményezni fogja, hogy a nyugat-balkáni migrációs útvonallal kapcsolatos következő konferenciára az EU-tagállamok, a nyugat-balkáni országok, valamint Törökország, Jordánia és Libanon mellett Irak és a kurdisztáni régió is kapjon meghívást.

A tárcavezető azért látogatott el az iraki Kurdisztánba, mert a bevándorlók jelentős része Irakból érkezik Európába, és ugyanez igaz Magyarországra is, ahol a negyedik legtöbb menedékkérelmet Irakból érkezett bevándorlók nyújtották be. Hangsúlyozta, a szíriai mögött ma az iraki a második legsúlyosabb humanitárius válság a világon, ráadásul a nemzetközi támogatás itt a legalacsonyabb, ha azt a krízis nagyságához viszonyítjuk.

A közel-keleti országban jelenleg mintegy 8 millió ember szorul humanitárius segélyre, közöttük 4 millió belső menekült van, egyedül a kurd régióban kétmillióan kerestek menedéket. "Amennyiben a gazdasági és biztonsági helyzet tovább romlik, akkor ezek a menekültek Európa felé veszik az irányt" - figyelmeztetett a miniszter.

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén a német kancellár kijelentette, hogy a dublini szabályok fölött eljárt az idő. Angela Merkel szerint a migrációs válságot Európa csak együttesen tudja megoldani, nem szabad engedni a kísértésnek, hogy a tagállamok külön-külön lépéseket tegyenek. Mint hangoztatta: az érkező menekültekre emberekként, egyénekként kell tekinteni, nem pedig arctalan embertömegként.

A kancellár szerint közös szabályokban kell lefektetni annak minimumát, hogy a tagállamoknak hogyan kell fogadniuk a menedékkérőket, és elbírálniuk a kérelmeket, tiszteletben kell tartani az európai értékeket, az emberi méltóságot, az emberi jogokat, a toleranciát, a szolidaritást, de ennek terheit nem egy-két tagállamnak kell viselnie, hanem közösen.

Az ülésen a francia elnök kijelentette: a schengeni határok védelme érdekében az Európai Uniónak közös európai határ- és parti őrségre van szüksége. Francois Hollande a leghatározottabban állást foglalt az EU és az euróövezet integrációjának további mélyítése mellett. Ha ez nem történik meg, az az EU végét jelentené - fűzte hozzá.

Az Európai Bizottság úgynevezett adminisztratív levelet küldött Magyarországnak, amelyben a migrációs válság miatt szeptemberben életbe léptetett jogszabály-módosításokról kér felvilágosítást. Natasha Bertaud szóvivő szerint a kérdések a magyarországi menekültügyi és bevándorlási szabályokra vonatkoznak. A levelet kedden küldte el a bizottság. A kormánynak két hete van a válaszadásra, majd ez alapján a bizottság párbeszédet kezdeményez a magyar hatóságokkal.

A levelet blogbejegyzésében közzétette Jávor Benedek (PM) európai parlamenti képviselő. A levél szerint a bizottság többek között aggályosnak tartja a Szerbiával közös határon leadott nemzetközi védelem iránti kérelmek lehetséges kvázi-módszeres elutasítását, az elégséges biztosítékok lehetséges hiányát a határon lefolytatott menedékjogi eljárások esetében, a határ átlépésére vonatkozó büntetőjogi szankciókat, a védelemhez való jog tiszteletben tartását garantáló megfelelő biztosítékok és a büntetőeljárásokban való hatékony jogorvoslat lehetséges hiányát, a határátkelőhelyek lezárását, a katonai erőknek biztosított hatásköröket a határ igazgatásában, a gyerekeknek biztosított különleges eljárások vagy biztosítékok lehetséges általános hiányát.

Nyílt levélben bírálta Angela Merkel menekültügyi politikáját az általa vezetett nagyobbik kormánypárt, a konzervatív CDU 34 képviselője. "A jelenleg folytatott +nyitott határok politikája+ sem az európai, sem pedig a német jognak nem felel meg, és a CDU programjával sincs összhangban" - olvasható a német kancellárnak címzett dokumentumban, amelyről a Spiegel online számolt be. A nyílt levél szerint a CDU tagjainak és választóinak nagy része nem érzi, hogy a CDU vezette szövetségi kormány őket képviselné a menekültpolitikában követett irányvonalával.

Németországban tovább csökkent, és idei mélypontjára süllyedt Angela Merkel népszerűségi mutatója egy szerdán ismertetett felmérés alapján, s a konzervatív CDU/CSU pártszövetség támogatottsága is visszaesett. Ha közvetlen választással lehetne betölteni a kancellári pozíciót, a megkérdezettek 47 százalék jelölte meg Angela Merkelt. Egy héttel korábban 49 százalék volt ez az arány.

Az Európai Unió belügyminiszterei több százezer migráns kiutasításáról szóló tervezetet fognak megvitatni Brüsszelben - adta hírül a The Times brit napilap internetes felületén a birtokába jutott dokumentumokra hivatkozva. A lap szerint a 2015 első felében az Európai Unió területére belépett menekültek közül várhatóan 400 ezernek a menedékkérelmét utasítják el az uniós hatóságok.

Megnyitották az összes határátkelőt Horvátország és Szerbia között szerdán, így helyreállhat a személy- és teherforgalom, egyik átkelőhelynél sem kell hosszabb várakozásra számítani - közölte a szerbiai autós szövetség.

Három hét leállás után csütörtöktől részlegesen újra járnak a helyi vonatok Salzburg és Bajorország között, ebben az ÖBB osztrák vasúttársaság, a Meridian német vasúttársaság és a német rendőrség egyezett meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.