Egyedülállóak

Hungarikummá válhatnak a magyar gyógyvizek

A magyar gyógyvizek hungarikummá nyilvánítása érdekében együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége és a Magyar Fürdőszövetség szerdán Budapesten.

2015.10.07 14:58MTI
freedigitalphotos.net/adam

Pesti Imre, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének elnöke a megállapodás aláírásakor kiemelte: az ország bővelkedik értékekben, a szövetség feladata ezek összegyűjtése és menedzselése. Magyarország a fürdők országa, Budapest a fürdők városa, mindez Európában egyedülálló lehetőséget teremt a turizmusban.

Hozzátette: a szövetség segítséget nyújt abban, hogy a magyar termálvíz hungarikum legyen. Magyarország népszerű úti cél, ami véleménye szerint kedvező lehetőséget teremt a magyar gyógyfürdők elismertségének növelésére.

Czeglédi Gyula, a Magyar Fürdőszövetség elnöke mérföldkőnek nevezte a megállapodást. Emlékeztetett: korábban a szövetség nyíregyházi közgyűlésén kezdeményezték, hogy a magyar gyógyvizek a hungarikumok közé kerüljenek, és ehhez kérték a hungarikumok szövetségének segítségét.

Kifejtette: Magyarország egyedülálló természeti kincse a termálvíz, amelynek összetétele és hőmérséklete különleges. Az ehhez kapcsolódó komplex gyógyszolgáltatások, a gyógyfürdőzés tudományosan igazoltan számos betegségen segít, ezt már kétezer évvel ezelőtt a rómaiak is felfedezték. Véleménye szerint Magyarország e szolgáltatások fejlesztésével Európa szanatóriuma lehetne.

A fürdőszövetség elnöke reményét fejezte ki, hogy a gyógyvizek, a gyógyfürdőzés elfoglalhatja méltó helyét a hungarikumok között.

Magyarországon a természetes vizek strandjait nem számítva mintegy 200 gyógy-, és élményfürdő működik, közülük 86 rendelkezik az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal gyógyfürdő-intézmény engedélyével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.