MKKE

A magyar irodalom és a könyvszakma számára is pótolhatatlan a veszteség

Göncz Árpád műfordítói tevékenysége is rendkívül sokszínű, mások mellett Doctorow, Faulkner, Golding, Hemingway, Susan Sontag, Updike és Tolkien műveit ültette át magyarra.

2015.10.07 11:14MTI
Forrás: Youtube

Göncz Árpád volt köztársasági elnök halála a magyar irodalom és a könyvszakma pótolhatatlan vesztesége is - közölte szerdán a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE).

A szervezet elnöksége tudatta: megrendülten értesültek Göncz Árpád haláláról. Az egyesülés elnöksége részvétét és együttérzését kifejezve fejet hajt Göncz Árpád politikusi, írói és műfordítói életműve előtt.

Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság volt elnöke kedden, életének 94. évében, családja körében hunyt el. Göncz Árpádot 25 éve, 1990. augusztus 3-án választotta az Országgyűlés köztársasági elnökké, ezzel ő lett a rendszerváltozás utáni Magyarország első államfője.

1965-től szabadfoglalkozású műfordítóként és íróként tevékenykedett. Olyan drámák fűződnek nevéhez, mint a Mérleg, a Rácsok, a Magyar Médeia. Sarusok címmel regénye, Találkozások címen novelláskötete jelent meg. Az angol irodalom kiváló tolmácsolásáért 1989-ben a rangos Wheatland-díjjal tüntették ki. Műfordítói tevékenysége rendkívül sokszínű, mások mellett Doctorow, Faulkner, Golding, Hemingway, Susan Sontag, Updike és Tolkien műveit ültette át magyarra. 1989-ben az Írószövetség elnökévé választották, 1990-ben a szervezet tiszteletbeli elnöke lett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.