Illegális bevándorlás

Zákány még mindig ostrom alatt

Nem csökken a migrációs nyomás a horvát határ menti Zákányra, de a korábbiakhoz képest kiszámíthatóbb az illegális bevándorlók érkezése a zöldhatáron át, és az utóbbi napokban kisebb csoportokban is hozzák őket a vonatokkal Botovóból.

2015.10.06 20:02MTI

Jankó Szabolcs (Fidesz-KDNP), a somogyi település polgármestere az MTI-nek telefonon kedd este közölte: reggel óta mintegy 3500 ember érkezett, és még 1500-at várnak valamikor még a nap folyamán.

Egy-egy csoporttal most már "csak" 600-800, maximum 1000 ember érkezik, így az utánuk maradó hulladék összegyűjtése, és elszállítása is könnyebb és gyorsabb - jegyezte meg település vezetője. Ez utóbbival kapcsolatosan elmondta: ennek költségei az önkormányzatot terhelik, de már folyamatban vannak az egyeztetések, a korábbi ígéreteknek megfelelően hamarosan kapnak anyagi segítséget Belügyminisztériumtól.

A polgármester arról is tájékoztatott, hogy a segélyszervezetek továbbra is szükség szerint segítenek a migránsoknak, az önkormányzat pedig a segélyszervezeteknek a készletek raktározásában.

Jankó Szabolcs szerint a raktározással nincs gond, szállásból viszont a jelenleginél többre is szükség lenne. A környéken szinte minden szabad szálláshelyet lefoglaltak a segélyszervezetek, illetve a rendfenntartó szervezetek - mondta, hozzátéve: a falu határában lévő gyékényesi tórendszer mellett ugyan több száz hétvégi ház van, de csak kevés a fűthető, azokat pedig már mind lefoglalták.

Az ideiglenes határzárról szólva a polgármester azt mondta: Zákány környékén kész a kettős védelmi rendszer, azaz elkészült a gyorstelepítésű drótakadály és a kerítés is áll. Hozzátette: egyik sincs teljesen lezárva, a Horvátországból érkező migránsoknak meghagytak egy két-három méter széles sávot, de az a rész is bármikor lezárható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.