Fővárosi Törvényszék

Prisztás-gyilkosság: felmentésüket kérték a vádlottak

Tagadták a bűncselekmény elkövetését és felmentésüket kérték a vádlottak a Prisztás-gyilkosság megismételt elsőfokú eljárásában pénteken a Fővárosi Törvényszéken.

2015.10.02 15:23MTI

Az ügyész korábban felbujtóként, előre kitervelten és aljas indokból elkövetett emberölés miatt kérte fegyházbüntetés kiszabását P. Tamásra, a per elsőrendű vádlottjára, akit azzal vádolnak, hogy egy elszámolási vita után ő volt a felbujtója, H. István másodrendű vádlott pedig a tettese a Prisztás József megölésének 1996. november elsején. A harmadrendű vádlott, F. Ferenc az ügyészség szerint bűnsegéd volt, ő csalta a helyszínre az áldozatot.

Az utolsó szó jogán P. Tamás azt mondta a bíróságon, koncepciós eljárás folyik ellene, a bűncselekményt nem követte el.

Azt állította, hazudott írásos, őt terhelő vallomásában a közelmúltban elfogott Lakatos András (akit korábban a sajtóban Kisbandi néven, az alvilág pénztárosaként emlegettek), és kétségbe vonta az ügyészség egyik védett tanújának (aki azt mondta magáról, hogy P. Tamás bizalmasa volt) a szavahihetőségét is. Hozzátette: a tanú vallomásaiban kilencvenkilenc ellentmondás vagy bizonyítható hazugság van. Érdekes módon az idő múlásával a tanúk egyre jobban emlékeztek az akkor történtekre, és jelezte, bízik abban, hogy a bíróság átlátja az ügy ellentmondásait - fogalmazott.

A gyilkosság elkövetésével vádolt H. István az utolsó szó jogán ugyancsak ártatlanságát hangsúlyozta és felmentését kérte, azt mondta, nem követte el a bűncselekményt tudomása sem volt róla. Ő is kétségbe vonta a védett tanú szavahihetőségét, és hangsúlyozta, semmilyen objektív bizonyíték nincs ellene, se DNS-nyom, se a fegyver, se a ruha, se a kerékpár (Prisztás Józsefet egy kerékpáros lőtte fejbe), csak a tanú "mesébe illő elbeszélése". A férfi szólt arról is, az eljárás során nem derült ki, korábbi ügyvédje miért nem jelezte a bíróságnak: családtagjai emlékeznek rá, hogy a gyilkosság idején ő a rokonaival vidéken volt.

A harmadrendű vádlott ugyancsak azt mondta, hogy nem volt tudomása a bűncselekményről.

A bíróság a tervek szerint október 16-án hirdeti ki az elsőfokú ítéletet.

P. Tamást tavaly februárban egyszer már elítélte a Fővárosi Törvényszék Prisztás Józsefnek, a budapesti éjszakai élet másik akkori meghatározó alakjának az 1996. november elsejei megölése ügyében. Felbujtóként akkor 11 év fegyházbüntetést kapott, a másodrendű vádlottat, aki a vád szerint fejbe lőtte az áldozatot, 10 évre ítélték, a harmadrendűt pedig, aki a vád szerint a helyszínre csalta az áldozatot, bizonyítottság hiányában felmentették.

A Fővárosi Ítélőtábla azonban tavaly októberben hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és új eljárásra utasította a törvényszéket. Egy jogegységi határozat szerint ha valaki két vagy több emberölést követ el, akkor azokat együtt kell elbírálni, márpedig P. Tamás ellen tavaly szeptemberben vádat emeltek az Aranykéz utcai robbantás ügyében, felbujtóként, előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés miatt - indokolt a tábla.

Az ügy így visszakerült a Fővárosi Törvényszékre, ahol ismét az első elsőfokú eljárást lefolytató tanács tárgyalja az ügyet. Március 6-án a bíróság úgy döntött, nem egyesíti a két ügyet, mert bár P. Tamás felbujtóként szerepel mindkét ügyben, az Aranykéz utcai robbantás ügyében Jozef R.-t vádolják az elkövetéssel, a Prisztás-ügyben pedig H. Istvánt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.