Illegális bevándorlás

Az egészségügy a migrációs nyomás mellett is felkészült az influenzaszezonra

Az egészségügy a migrációs nyomás mellett is felkészült az influenzaszezonra, és a migránsok is jogosultak az egészségügyi ellátórendszer igénybevételére, ha együttműködnek a hatóságokkal.

2015.10.02 12:58MTI

Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos tájékoztatása szerint a Magyarországra jellemző éghajlaton természetes jelenség, hogy ősszel, a hűvösebbre forduló időjárással együtt megszaporodhatnak a meghűléses, influenzaszerű megbetegedések, emiatt kockázatnak vannak kitéve azok a bevándorlók, akiknek az immunrendszere legyengült, illetve nem tudnak megfelelő ruházattal védekezni a hideg ellen. Ez az oka annak, hogy körükben a felsőlégúti megbetegedések száma a hideg idő beálltával növekedhet. Az illegális bevándorlók jogosultak igénybe venni a magyar egészségügyi ellátórendszert, ennek azonban feltétele, hogy együttműködjenek a magyar hatóságokkal - jelentette ki.

Októberben és novemberben várhatóan növekedni fog az influenzaszerű megbetegedések száma, ám erre a magyar orvosok és az egészségügyi ellátórendszer is felkészült - tette hozzá.

A magyar egészségügyi hálózat az elmúlt hetekben számos esetben gondoskodott migránsok ellátásáról, azonban általános jelenség, hogy az elrendelt szűréseken a migránsok többsége nem vesz részt, állapotukról keveset tudunk - emelte ki. Idén eddig kevesebb mint 1400, szeptemberben pedig mindössze 230 menekültstátuszért folyamodó ember vett részt szűrővizsgálaton a jogszabályban meghatározott betegségekkel összefüggésben. Ezen belül továbbra is a fertőző májgyulladás (hepatitis B és C), valamint a szifilisz a legjellemzőbb - sorolta. A további megbetegedések közül a migránsok között sok esetben fordul elő rüh és tetvesség. Szeptemberben 1017, illetve 843 ilyen esetről kapott jelentést az Országos Tisztifőorvosi Hivatal.

Az ország különböző kórházaiban rotavírus fertőzést, tüdőgyulladást, bárányhimlős esetet, maláriát, fertőző májgyulladást, kiszáradásos eseteket, magas lázzal járó vírusos torokgyulladást, hányással, hasmenéssel járó betegségeket kezeltek - tájékoztatott a tiszti főorvos.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkársága arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az egészségügyi ellátórendszer felkészült a kialakult helyzet kezelésére a magyar lakosság zavartalan ellátásának biztosítása mellett. A megfázás és esetleges szövődményeinek kezelésére, megelőzésére alkalmazott gyógyszerek, például antibiotikumok, láz-és köhögéscsillapítók, orrnyálkahártya duzzanatot csökkentő készítmények, influenza vakcinák vonatkozásában semmiféle ellátási problémáról nem érkezett bejelentés. Magyarország az Európai Unió polgárvédelmi rendszerén keresztül Finnországtól 190 darab, 25 fős fűthető sátrat kapott, amelyek a migránsok téli elhelyezését könnyítik meg.

Az államtitkárság tájékoztatása szerint a migrációval összefüggő egészségügyi kiadások már megközelítik a 230 millió forintot. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal betegforgalomra és az elvégzett egészségügyi vizsgálatokra vonatkozó adatai szerint augusztus 31-ig összesen 27 435 alkalommal fordultak orvoshoz a befogadó intézményekben elhelyezettek - ez az esetszám magában foglalja az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat által elrendelt szűrővizsgálatokon való részvételt, s az egyéb orvosi beavatkozást igénylő eseteket is. Ezen ellátásokra eddig csaknem 111,5 millió forintot fordított a hivatal.

Emellett a járóbeteg szakellátást, a CT/MRI ellátást, a fekvőbeteg szakellátást, a betegszállítást, a fogászati ellátást, a művesekezelést, a háziorvosi ellátást igénylő migránsok kezelése, ellátása augusztus 31-ig további közel 51,5 millió forintot igényelt. Az Országos Mentőszolgálat szeptember közepéig mintegy 66 millió forintot költött a migrációval összefüggő, megnövekedett feladatokra - közölte az államtitkárság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.