ENSZ-közgyűlés

Szijjártó: Nem hasonlítható össze az '56-osok helyzete a mostani népvándorlással

"Nem szabad megengednünk, hogy az '50-es években Magyarországról a kommunista diktatúra miatt elmenekült emberek helyzetét a mostani népvándorláshoz hasonlítsák."

2015.10.01 17:23MTI

Nem hasonlítható össze a Magyarországot 1956 után elhagyó emberek helyzete a mostani népvándorlással - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Jan Eliasson ENSZ főtitkár-helyettessel csütörtökön folytatott tárgyalásán.

"Nem szabad megengednünk, hogy az '50-es években Magyarországról a kommunista diktatúra miatt elmenekült emberek helyzetét a mostani népvándorláshoz hasonlítsák" - nyilatkozott a találkozót követően az MTI-nek a tárcavezető.

"A helyzet ugyanis az, hogy 1956 után a hazájukat elhagyó magyar emberek békések voltak, együttműködtek a külföldi országok hatóságaival, tisztelték más országok törvényeit és nem támadták meg más országok hivatalos szerveit. Most azt látjuk, hogy a mostani bevándorlási hullám jelentős agresszióval is párosul, a bevándorlók jelentős része nem tiszteli más országok törvényeit, nem tiszteli az európai jogszabályokat" - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a két szituáció nem összevethető és vissza kell utasítani, ha ennek valaki az ellenkezőjét állítja.

A miniszter szerint a felek egyetértettek abban, hogy a bevándorlási hullám kérdése globális kihívás, ezért globális választ kell adni és annak megoldását nem lehet eygedül Európára hagyni. Ráadásul a világban zajló folyamatok - a vízhez való egyre nehezebb hozzáférés, a klímaváltozás és az elhúzódó háborús konfliktusok - abba az irányba mutatnak, hogy az emberek népvándorlása hosszú távú probléma marad - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.