Romlott viszonyok

Illegális bevándorlás: sajnáljuk, de a magyar érdekeket kell szem előtt tartani

Nyugat-Európa hozzáállása a migránsválsághoz kezelhetetlen állapotokat hozott létre Horvátországban és Magyarországon is.

2015.09.30 19:32MTI
MTI Fotó: Mohai Balázs

A magyar kormányzatnak elsősorban a magyar nemzet érdekeit és szempontjait kell szem előtt tartania, vagyis a magyar embereket kell megvédenie a migrációs válságban, de az is fontos számára, hogy segítsen a rászorulókon - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Zágrábban az MTI-nek.

Soltész Miklós előzőleg - mások mellett - Josip Bozanic zágrábi érsekkel folytatott megbeszéléseket a horvát fővárosban, a tárgyalások fő témája a migrációs válság volt.

Az államtitkár kiemelte: Nyugat-Európa hozzáállása a migránsválsághoz kezelhetetlen állapotokat hozott létre Horvátországban és Magyarországon is.

"Az érsek úrral és a többi tárgyalópartneremmel is egyetértettünk abban, hogy mennyire fontos a keresztény karitatív szervezetek feladata az átvonuló emberek megsegítése érdekében, de a problémát ott kell kezelni, ahol kialakult: Törökországban, Libanonban, Irakban és Szíriában" - mondta. Az ottani táborokban kell segítséget nyújtani - tette hozzá.

Hangsúlyozta, bár láthatóak a migrációs válság veszélyei, a rászorulókon, az elesetteken továbbra is segíteni kell.

Soltész Miklós úgy vélekedett, hogy Zoran Milanovic horvát miniszterelnök Magyarország elleni durva kirohanásai nem rontottak a két ország viszonyán. A magyar kormány által támogatott karitatív szervezetek gyakran segítenek horvát partnereiknek - fűzte hozzá. A Baptista Szeretetszolgálat egyesült államokbeli gyűjtése eredményeképpen mintegy 300 ezer dollár értékben visz horvát területre segélyt - emelte ki.

"Ez megint csak azt mutatja, hogy Magyarországon nem azt nézzük, milyen a horvát politikai vezetés hozzáállása Magyarországhoz, hanem szeretnénk segíteni a migránsokon és a horvát embereknek" - mondta az államtitkár.

Soltész Miklós zágrábi látogatása során ellátogatott az Ady Endre Magyar Kultúrkörbe, ahol horvátországi magyar vezetőkkel találkozott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.