Közétkeztetés

Reformmenza az idősek otthonában: "aki szalonnán nőtt fel, annak ez büntetés"

A kolbászhoz, szalonnához szokott hetven-nyolcvan éves embereknek büntetés a párolt zöldség. A közétkeztetés reformja nem csak a gyerekekre vonatkozik.

2015.09.26 17:14ma.hu

Nemcsak a bölcsődei, óvodai, iskolai étkezésre vonatkoznak a reformétkezési szabályok, hanem az idősotthonokra is - írja a közmédia.

Márpedig a nyugdíjasházakban élő emberek többségének hiányoznak a már megszokott ízek. Van olyan étel, amit megszerettek, de párolt zöldség helyett nokedlit, vajkrém helyett töpörtyűkrémet és nehezen megrágható gyümölcsök helyett inkább omlós süteményt fogyasztanának. A lángosról és a szalonnáról sem mondanának le, csakhát a szabályok rájuk is érvényesek – ezt mondták a hirado.hu által szondázott idősotthonokban dolgozók.

"Aki szalonnán nőtt fel, annak ez büntetés"

Aki szalonnán nőtt fel, annak ez büntetés, főleg egy idősek otthonában, ahol a benn lakók komoly összeget fizetnek havonta az ellátásukért – ezt mondta a hirado.hu-nak egy Pest megyei idősotthon szakácsa, aki úgy látja, az időseknek cseppet sem tetszenek a reformételek.

Megszabott, hogy egy héten hányszor lehet tejes étel, sütemény vagy olajban sült étel. Heti öt alkalommal zöldséget/gyümölcsöt kell adni a lakóknak, de sokuknak műfogsoruk van, bajlódnak a megrágásával. Nagyon szeretnének süteményeket, mert azok omlósak, de olyat csak hetente kétszer kaphatnak – mesélte a tapasztalatokat a szakács.

Az otthon dolgozói szerint nem volt szerencsés lépés az idősekre szólóan is bevezetni a reformételeket, mert nehezen tudnak hozzászokni.

Kívánják a lángost, a matutkát - vagy más néven tócsnit -, de olajban sült ételt csak hetente egyszer kaphatnak, ami kimerül a vasárnapi rántott húsban. Ha meghallják, hogy rakott karfiol vagy rakott kelkáposzta az ebéd, már nemtetszésüknek adnak hangot. A régi, jól megszokott ételekhez ragaszkodnának. Pörköltre vágynak nokedlival, és nem párolt brokkolira.

„Ők már idősek, nekik az étkezés a nap fénypontja, és sokuknak már csak hónapjaik vannak hátra” – nyilatkozta a szakács.

Gasztropszichológus: van akinek kínzás, ha nem eheti, amit szeret

Az étkezési szokásokat nehéz megváltoztatni, főként idős korban, ugyanis a korai tapasztalatokhoz ragaszkodunk. Neofóbia annak a jelenségnek a neve, amikor egy új étel undort kelt, és a személy evési repertoárja beszűköl. Ez idős korban gyakoribb, mert romlik az ízérzékelési készség. Bizonyos személyek esetén kínzás, ha nem ehet egy jót, amit szeret, és megszokott – mondta a hirado.hu-nak Forgács Attila gasztropszichológus. Elfogadom, hogy az egészséges táplálkozás fontos, de ha valakire ráerőltetik, és nem a tudatos döntésének eredménye, akkor ez problémás lehet – nyilatkozta.

"Tudjuk, hogy az idős ember ízlésvilágát már nem lehet megváltoztatni"

MTI Kallos Bea - illusztráció

Eddig a közétkeztetésben nagyobb adagban kapták a sót, a cukrot és a zsiradékot mind a gyerekek, mint az idősek. A közétkeztetésről szóló rendelet most ezt szabályozza. A rendeletben a legfontosabb, hogy olyan határértékeket szab meg a különféle ételek elkészítésénél, amelyek az egészségre nem veszélyesek – mondta a műsorban Beneda Attila.

Az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár hozzátette: a rendelet társadalmi fogadtatása nem mondható rossznak.

A sófogyasztás az idősek étkezésében megengedőbb. Míg az iskolásoknál a háromszori étkezés során 6,6 gramm só fogyasztása megengedett, addig az időseknél 7,9 gramm. Az átállási idő – 6 év – alatt viszont 3,5 grammra kell levinni a sófogyasztást az időseknél is.

A legtöbb panasz az ételek sótlanságával kapcsolatos – közölte Beneda Attila, egyúttal felhívta rá a figyelmet, hogy a só az egyik legnagyobb rizikófaktora a magas vérnyomásbetegség kialakulásának.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a sófogyasztást folyamatosan csökkentik majd a közétkeztetésben. „Egy rendszert alakítottunk ki. Hat év múlva fogja elérni azt a szintet a sózottság mértéke, ami az egészségre már biztosan nem lesz káros hosszú távon sem” - jelentette ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.