ÜÖE

Jogerősen megsemmisítették a Budapesti Ügyvédi Kamara választási határozatait

Azt, hogy az új választást mikor és milyen formában ismétlik meg, akkor lehet pontosan tudni.

2015.09.24 16:42MTI

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletével csütörtökön helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék döntését a Budapesti Ügyvédi Kamara 2014. évi választási közgyűlési határozatainak megsemmisítéséről - tájékoztatta az Ügyvédi Összefogás Egyesület (ÜÖE) az MTI-t.

Az ítélőtábla határozatában megállapította, hogy a választás során - a közgyűlési határozatok megsemmisítését eredményező - súlyos jogsértések történtek, a többi között a szavazatokat arra nem jogosultak is számolták, továbbá a választási bizottság eljárásában összeférhetetlenség miatt két tag jogsértően vett részt - közölte az ÜÖE.

Hozzátették: a Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú ítéletnek azt az összegző részét, amely szerint csak apróbb formai szabálytalanságok miatt került sor a határozatok megsemmisítésére, azért törölte, mert az elkövetett szabálysértések lényeges és súlyos jogsértésnek minősülnek.

A táblabíróság az egyesület tájékoztatása szerint szóbeli indokolásában felhívta a másodrendű alperesi beavatkozóként eljáró Magyar Ügyvédi Kamara figyelmét arra: az általa alkotott választási szabályzat korrekcióra szorul annak érdekében, hogy a szükségszerű új választások során a szabályozás megfelelő legyen.

Mindezek alapján az egyesület rögzítette: a jogerős határozat alapján megállapítható, hogy ettől kezdve egyértelműen nem legitimek a Budapesti Ügyvédi Kamara megválasztott testületei és tisztségviselői.

Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke az MTI megkeresésére megerősítette, hogy a táblabíróság megsemmisítette a Budapesti Ügyvédi Kamara múlt évi választási közgyűlési határozatait. Hozzátette: az ügyvédi törvény erre vonatkozó szakasza alapján a korábban választott tisztségviselők mandátuma addig tart, amíg az újat meg nem választják. Mivel a mostani esetben nem ez történt, ezért a korábbi, vagyis a 2010-es választás eredménye éled fel. Ez az elnök személyében változást nem jelent, mivel korábban is Réti László volt a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke, az októberi elnökségi ülésre azonban már a 2010-ben megválasztott tisztségviselőket kell meghívni.

Bánáti János szerint azt, hogy az új választást mikor és milyen formában ismétlik meg, akkor lehet pontosan tudni, ha már írásba foglalják a csütörtöki ítéletet, számos részlet ugyanis abból fog kiderülni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.