Média

MTVA: az állami hitelátvállalás jó hatással lesz a közmédia tartalomelőállítására

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól (MTVA) tájékoztatása szerint azzal, hogy az állam 47,2 milliárd forint hitelt vesz át az MTVA-tól, nagyságrendileg évi 9 milliárd forinttal fordíthatnak többet tartalom előállítására.

2015.09.22 20:39MTI

Az MTVA az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében arra is kitér: az adósság visszafizetését az MTVA csak a tartalom előállítás terhére tudná megoldani, amely ellentétes lenne a közmédia stratégiai céljaival.

Mint részletezik: a hitel egyrészt a 2011-es közmédia integráció előtt felhalmozott adósságok, az MTV, a Duna TV, a Magyar Rádió és az MTI gazdálkodásából fakad, amelyet az MTVA örökölt. Az MTVA által átvállalt és megfizetett kötelezettségek összege 23 milliárd forint volt, aminek részbeni finanszírozását oldotta meg egy 20 milliárdos hitellel.

A hitel másik részét a tájékoztatás szerint az az ingatlanfinanszírozási hitel teszi ki, amely az MTV Zrt. és a Millenniumi Média kft. között 2007-ben létrejött, a Kunigunda utcai székház bérletére kötött előnytelen szerződésből történő 2012-es kivásárlásából fakad, ennek teljes összege 36,6 milliárd forint.

Hangsúlyozzák: az adósság nem működésből halmozódott fel. Az MTVA hosszú távú működési hiteleket nem vett igénybe, azaz nem adósította el a vállalatot, így semmilyen módon nem kell azzal számolni, hogy akár 2018-ig az MTVA újabb adósságokat halmozna fel.

A mostani döntéssel tehát az MTVA megszabadul olyan terhektől, amelyek eddig sok esetben gátolták műsortartalmak előállítását, illetve azt a hamis látszatot keltették, mintha az MTVA a költségvetési támogatás összegét csakis tartalom előállítására fordíthatná. Holott a valóság az volt, hogy az MTVA örökölt terhei jelentős részben lekötötték a rendelkezésre álló forrásait.

Megemlítik, hogy az MTVA költségvetése tartalmazta a korábbi négy műsorszolgáltató (MTV Zrt., MTI, Zrt., Duna TV Zrt., Magyar Rádió Zrt.) jelenleg pedig a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt, a Közszolgálati Közalapítvány, a médiatanács, és hivatali szerve, valamint a médiatanács által fenntartott Média Mecenatúra Program költségeit is.

A költségvetés mindezek mellett biztosítja a Nemzeti Audiovizuális Archívumról szóló törvény által számára előírt kötelezettségeket, és az ennek megvalósítását végző Digitalizációs Kft. fenntartását, a Magyar Rádió zenekar, énekkar és Gyermekkórus fenntartását, amelyek a közmédia-integrációt megelőzően mind önálló forrásokból gazdálkodtak.

A közlemény felhívja a figyelmet arra: a médiatörvény 2014 decemberi módosítását követően, "különösen az új menedzsment olyan racionalizációs programot indított el, amely lehetővé teszi az MTVA-nek az ésszerű, hatékony, takarékos és átlátható gazdálkodást úgy, hogy a médiatartalom-szolgáltatását a közmédia bővíthesse".

Adorján Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára hétfőn közölte: módosítják az idei költségvetést, a módosítás során az állam átvállal a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól (MTVA) 47,2 milliárd forint adósságot, de ez sem az adósságot, sem a hiányt nem növeli, mivel a kormányzati szektoron belüli adósságátvállalás történik majd. Elmondta: ennek során korábbi adósságok átvállalásáról van szó, az MTVA kiadásai idén megnőttek, és eljutottak egy olyan kritikus ponthoz az adósság kamatterhei, amelynek törlesztése már gondot okoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.