EMMI

Eddig 200 milliót költöttek a migránsok egészségügyi ellátására

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) 111 millió forintot költött, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 35 millió forintot jelentett, az Országos Mentőszolgálat pedig 66 millió forintot költött a migrációval összefüggő megnövekedett egészségügyi feladatokra.

2015.09.22 17:13MTI

Több mint 200 millió forintot költöttek eddig a migránsok egészségügyi ellátására - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős helyettes államtitkára kedden az MTI-vel.

Beneda Attila elmondta, az év első hat hónapjában a korábbihoz képest nem volt nagyobb kiadás az egészségügyi ellátásban, azonban júliustól emelkedtek a ráfordítások. Eszerint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) 111 millió forintot költött, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 35 millió forintot jelentett, az Országos Mentőszolgálat pedig 66 millió forintot költött a migrációval összefüggő megnövekedett egészségügyi feladatokra.

A helyettes államtitkár közölte azt is, hogy augusztus 31-ig 27 500 alkalommal fordultak a menekültek a befogadó intézményekben orvosi ellátásért, és csak töredékük szorult másodlagos szakellátásra.

Beneda Attila hangsúlyozta, az egészségügyi ellátórendszer felkészült a megnövekedett feladatok ellátására, hiszen megerősítették azokat a helyeket, ahol a migránsok ellátására szükség lehet, így a mentőszolgálatot és azokat a kórházakat, amelyek a bevándorlók útjába esnek. Ezeken a helyeken jellemzően az ügyeleti rendet módosították - tette hozzá.

Beneda Attila elmondta azt is, hogy a határon dolgozó - az egészségügyi ellátásba besegítő - honvédségnél is terhelés jelentkezett, ott az egészségügyi készleteket kellett feltölteni. Jelezte: ez ügyben egyeztetést folytattak a Honvédelmi Minisztériummal arról, hogy az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetnél meglévő készletből egészítik ki a honvédségnek szükséges eszközöket.

Felkészültek az esetleges megnövekedett gyógyszer- és oltóanyagkészletek pótlására is - emelte ki a helyettes államtitkár. A készleteket folyamatosan figyelik. Jellemzően a csecsemőknek adható védőoltások, felnőtteknél antibiotikumok, gyomor- és bélrendszeri megbetegedések ellen adható készítmények készletezését figyelik.

A helyettes államtitkár hozzátette: az év eleje óta eddig az ÁNTSZ 8479 szűrővizsgálatot végzett, ebből 206 eredmény volt pozitív - emelte ki Beneda Attila.

Arra a kérdésre, hogy a határhoz közeli magyar egészségügyi intézmények jeleztek-e túlterheltséget, a helyettes államtitkár azt válaszolta, túlterheltséget még nem, csak többletfeladatokat.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.