Illegális bevándorlás

Csaknem százan adtak be menekültkérelmet kedden a déli határon

Az első nap összesített adatai szerint kedden 94-en nyújtottak be kérelmet a Magyarországra történő beléptetés és menekültstátus iránt.

2015.09.16 13:08MTI

Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó szerdai sajtótájékoztatóján Szegeden kifejtette: a kérelmezők között 13 gyermek volt, az állampolgársági összetétel szerint pedig afgán, bangladesi, kongói, pakisztáni, szír és szomáliai emberek.

Közölte, az ügyekben 48 közigazgatási döntés már megszületett, az elutasítások ellen heten fellebbeztek a bíróságnál, és 19 kérelem volt elfogadhatatlan, ami azt jeleni, hogy a kérelmezők nem működtek együtt az eljárásban a magyar hatóságokkal. Közösségi szállásra több tucat embert szállítottak, akiknek az ügyében még zajlik az eljárás, ők elsősorban családosok.

Kedden a zöldhatáron 316 emberrel, míg szerdán 0 órától reggel 9 óráig 203 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. Összesen 46 büntetőeljárás indult és szerda délután már megtartják az első bírósági tárgyalást is - tette hozzá.

Bakondi György elmondta: éjfél óta nem változott a helyzet a déli határszakaszon Csongrád megyében. A röszkei autópálya-határátkelőhelyen néhány százan tartózkodnak a határ szerb oldalán, a közúti határátkelőhelynél és Ásotthalomnál pedig néhány tucat migráns vár arra, hogy beléphessen az országba. A migránsok időnként követelőznek, kiabálnak.

Kitért arra, a rendőrség megfelelő létszámmal, felszereltséggel és rendkívül higgadtan járt el a három érintett határátkelőhelyen és a tranzitzónákban is. A zöldhatáron történő járőrözés pedig, amelyben a honvédség is részt vesz, megfelelő hatékonysággal képes volt arra, hogy a kerítésen átjutni kívánó, átjutó vagy a kerítést megrongáló emberek ellen intézkedjen. Szilárd a műszaki biztosítás, drónok, helyszíni kamerák rögzítik a történéseket - mondta.

Bakondi György hozzátette: megkezdődött a második nap az új jogi szabályozások érvényesítésében, és az adatok azt mutatják, hogy míg az év elejétől több mint kétszázezren érkeztek a zöldhatáron, most a tiltott határátlépések száma nagyságrendekkel esett vissza.

"Nagyon bízunk abban, hogy az intézkedéseink eredményeképpen az a migrációs nyomás, mely egész Magyarországot és rajtunk keresztül egész Nyugat-Európát is érte, mérséklődik, illetve más útvonalra kerül" - fogalmazott miniszterelnöki főtanácsadó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.