DMRV Duna Menti Regionális Vízmű

Ivóvízminőség-javító beruházás kivitelezési szakasza kezdődött meg Fót térségében

A 948 623 521 Ft összköltségű, 81,96% támogatási aránnyal bíró projekt célja a Fóton és környékén élő lakosság egészséges ivóvízszükségletének hosszútávon is megfelelő mennyiségben és minőségben történő biztosítása, egyidejűleg eleget téve a fenntartható fejlődés elvének.

2015.09.15 18:56ma.hu

Fót és térsége biztonságos ivóvízellátásának javítása céljából, melyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium KEOP-1.3.0/B/2F/09-11-2011-0003 azonosító számon támogatott. A fejlesztés az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg, a megítélt vissza nem térítendő támogatás nettó összege 777 563 553 Ft.

Fót és Csömör egészséges ivóvízzel való ellátása a helyi vízbázisokról hosszú távon nem megoldható. Fóton a veszélyeztetett vízbázisok feladása miatt az elveszített víznyerő kapacitást más vízbázisról kell pótolni, mivel a város és környéke más potenciális vízkészlettel nem rendelkezik. A legközelebbi vízbázis, ahol a termelés növelhető és alkalmas a fóti víztermelő kapacitás pótlására, Gödön található.

A Gödi Regionális Vízmű jelenlegi termelése nem tudja kielégíteni a többletigényeket, így a vízbázis fejlesztést igényel, illetve a megnövekedett vízigény kielégítése csak egy újabb, a dunakeszi medencét közvetlenül tölteni képes vezetékkel és gépházzal lesz biztosítható.

DMRV Duna Menti Regionális Vízmű

Az ivóvízminőségi követelmények teljesítése érdekében a vízbázisról termelt nyersvízből az ivóvízhálózatba jutás előtt el kell távolítani a megengedettnél nagyobb mennyiségben jelentkező vas-, mangán- és az esetenként megjelenő ammóniumtartalmat.

A fejlesztés a gödi vízbázis rekonstrukciójából és az új víztisztítási technológia megvalósításából, illetve az új, DN300 távvezeték és a hozzá kapcsolódó gépház kialakításából áll a Gödi Regionális Vízmű területén.

A beruházás során 8985 fm DN300 mm vízvezetéket és 717 fm gyűjtőcső hálózatot fektetnek le a szakemberek. Emellett húsz új, nagyátmérőjű víztermelő kutat létesítenek, melyek napi kapacitása 6000 m3 /nap, a hozzá tartozó gépészettel, új vas- és mangántalanító technológiát és fertőtlenítő eljárást építenek ki.

DMRV Duna Menti Regionális Vízmű

Jelen projekt céljai tökéletesen megfelelnek a regionális és helyi fejlesztési tervek célkitűzéseinek. A beruházásnak köszönhetően az új rendszer közel 28 000 lakos ellátására lesz képes.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.