Illegális bevándorlás

Több segélyszervezet is dolgozik a röszkei gyűjtőpontnál

A buszokkal továbbszállított emberek közül sokan otthagyták sátrukat, amelyeket az újonnan érkezettek foglaltak el.

2015.09.08 10:36MTI
MTI Fotó: Molnár Edvárd

Több magyar és külföldi segélyszervezet is dolgozik a Röszkén, a Dugonyi úton kialakított gyűjtőpontnál, ahol kedd délelőtt több száz migráns várakozott arra, hogy elszállítsák őket az idegenrendészeti előállítókba - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A Horgos-Szeged vasútvonal szomszédságában található gyűjtőponton keddre már több mint száz sátor állt, mivel a buszokkal továbbszállított emberek közül sokan otthagyták sátrukat, amelyeket az újonnan érkezettek foglaltak el. Az út mindkét oldalán segélyszervezetek kisbuszai és sátrai állnak, ahonnan enni- és innivalót, a családoknak bébiételt, pelenkát osztanak, valamint meleg ruhák és takarók is érkeztek.

Az éjszakai hideg miatt a korábbi napokban a határsértők tüzeket gyújtottak, ezekhez általában a közeli szántóföldekről hozott kukoricaszárakat használták, de a civil szervezetektől már tűzifa is érkezett.

Kedd délelőtt a hangárnál - az év eleje óta működő idegenrendészeti előállítóban - több száz migráns várakozott. A létesítményt a hétvégén kiürítették, az épületet kitakarították és fertőtlenítették, azóta újra visznek oda embereket. Először csak a hangárépületbe kerültek a migránsok, kedd délelőtt azonban már a telken fölállított sátrak egy részében is elhelyeztek regisztrációra és továbbszállításra várókat. A sátrakat a korábban használt kordonoknál masszívabb kerítésekkel vették körbe.



Kedden a létesítmény előtt más járművek mellett egy kék, csuklós BKV-busz is várt arra, hogy elszállítsa a határsértőket a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal valamelyik táborába.

Ezzel párhuzamosan a szombat éjszaka megnyitott új idegenrendészeti előállítóban is végzi a rendőrség a migránsok adatainak felvételét. Azok közül, akik hétfőn elhagyták a röszkei gyűjtőpontot, sokan önként bementek oda.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.