Illegális bevándorlás

Újabb gyalogmenet indult a Keletitől

Szombaton délben ismét gyalog indult útnak a Keleti pályaudvartól nyugat felé mintegy 300-500 migráns. Frissítve!

2015.09.05 12:32MTI
liveuamap

Az Origo arról ír, hogy a 300 bevándorlóból álló csoport egy része az úttesten, másik részük a járdán halad a Rákóczi Úton az Astoriánál.

Az Index ezzel egy időben 500 fősre becsüli a gyaloglókat és azt valószínűsíti, hogy ők a debreceni befogadó állomásról érkeztek, majd röviddel ezelőtt elküldhették őket a Keleti pályaudvartól.

A beszámolók szerint a vonulás egyelőre nem akadályozza az autós forgalmat. Az Origo a BKK-ra hivatkozva ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a Rákóczi út-Kossuth Lajos utca útvonalon forgalmi korlátozásokra lehet számítani.

13:00 - Több száz migráns gyalogol ismét a Hegyalja úton

liveuamap.com

Az MTI tudósítója azt látta, hogy az emberek a járdán mennek, a közlekedést nem akadályozzák. A menet elejénél az úttesten motoros rendőrök haladnak. A sor elején tizenéves fiatalok gyalogolnak, és sok a kisgyerekes család is. Több család kisebb csoportokban, kissé lemaradva követi a menetet.

14:10 - Leterelik őket az autópályáról

Letereli a rendőrség a migránsokat az autópályáról; Papp Károly országos rendőr-főkapitány hangsúlyozta, a KRESZ szabályai egyértelműek, az autópályákon a leállósávban, valamit az autópályán áthaladni gyalog nem lehet.

Az altábornagy szombaton sajtótájékoztatón beszélt erről arra a felvetésre, hogy több száz illegális bevándorló a pénteki naphoz hasonlóan szombaton is az M1-es autópálya irányába tart. Papp Károly egyben igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy ezek szerint megváltozott-e a rendőrség álláspontja ebben a kérdésben a pénteki naphoz képest, amikor a sztráda szakaszos zárásával haladhattak a migránsok az úttesten.

Bejelentette: az M1-es autópálya 39-es kilométerszelvényében is leterelték az arra haladó mintegy 150 bevándorlót a közlekedés és a közlekedők biztonsága érdekében.

Pintér Sándor belügyminiszter arról beszélt, hogy egyre inkább agresszív magatartás figyelhető meg a bevándorlók részéről, ennek ellenére a bevándorlási hivatal és a rendőrség munkatársai fegyelmezett magatartást tanúsítanak.

15:06 - Továbbra is sokan várakoznak a Keleti pályaudvaron

MTI/Máthé Zoltán

Az aluljáróban a tranzit területen közel ezer bevándorló tartózkodik, de sokan várakoznak a pályaudvar területén, a peronokon is. A pénztáraknál és az információnál is hosszan sorakoznak az emberek. A hangulat nyugodt, bár készenléti rendőrök továbbra is vannak a pályaudvaron, intézkedniük nem kellett.

Osztrák-magyar határ lezárva

MTI/Krizsán Csaba

Magyarországról Asztriába az osztrák hatóságok zárták le az autópályát. 17 órája nem engednek be senkit. A türelmüket vesztett autósok, kamionosok a másik irányba zárták le a határt Ausztriából Magyarországba.

Budaörs mellett pihennek

MTI/Szigetváry Zsolt

Az 1-es főút Budaörs utáni szakasza mellett tart hosszabb pihenőt szombat délután öt órakor az a mintegy ezer migráns, aki délelőtt a Keleti pályaudvartól indult gyalogosan Bécs felé - közölte az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója.

A csatorna tájékoztatása szerint a bevándorlók körében egy olyan híresztelés terjed, amely szerint hamarosan buszokkal szállítják őket az osztrák határra.

Az M1 tudósítója szerint az úton lévő migránsok közül sokan Szíria polgárháború sújtotta területéről származnak és rendkívül elszántak, buszok hiányában készek gyalog megtenni a Budapest és Hegyeshalom közötti legalább 170 kilométeres távolságot.

A magyar rendőrök intézkedtek

A magyar rendőrök intézkedtek, feloldották a fuvarozók és az autósok által épített blokádot. Így Budapest irányába megindult a forgalom. Másik irányban, a 17 órája várakozó autósokat és kamionosokat a magyar hatóságok nekiengedték az osztrák határnak, hamarosan kiderül mit tesznek az osztrák rendőrök a feldühödött, az immár 11 km hosszú sorban haladó autósokkal.

Újabb csoport indult el gyalog a Keleti pályaudvartól

Újabb 100-150 migráns indult el gyalog feltételezhetően Bécs felé szombaton délután a Keleti pályaudvartól - közölte az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója.

A csatorna beszámolója szerint napközben folyamatosan érkeztek bevándorlók a Keleti pályaudvarhoz, ahol egy kisebb, csendes demonstrációt is tartottak, azt követelve, hogy buszokkal szállítsák őket az osztrák határra.

A délelőtt indult migránsok szombat délután öt óra után Budaörsöt elhagyva az 1-es főúton haladtak.

Civilek segítik a migránsok jegyvásárlását

MTI/Máthé Zoltán

Civil aktivisták segítették szombaton a migránsok jegyvásárlását a budapesti Keleti pályaudvaron a nyugat felé, vagyis Győrbe, Sopronba és Hegyeshalomba tartó vonatokra - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A civilek a vágányok végére rögtönzött útmutatókat függesztettek ki, amelyen a vonatok indulásának időpontja mellett a célállomások és a határ közötti távolság is szerepel. Ugyanakkor rajzolt térképekkel is segítik a migránsok tájékozódását, sőt személyesen közreműködnek a jegyek megvásárlásában. A bevándorlók egyébként a nap folyamán több vonatot is megtöltöttek, a valamivel este hét óra előtt, Szombathely felé induló szerelvényre is sokan szálltak fel.

Mint az egyik civil aktivista az MTI tudósítójának elmondta, a nyugat felé tartó vonatokon a migránsok - amennyiben rendelkeznek érvényes jeggyel - eljuthatnak az osztrák határra. Ebben kívánják segíteni őket - fűzte hozzá az aktivista.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.