Kivártak

Illegális bevándorlás - Felfüggesztik a fővárosi ideiglenes szociális blokk kialakítását

Azok után született meg a döntés, hogy az illegális bevándorlók elhagyták a Keleti pályaudvar tranzitzónáját.

2015.09.05 07:37MTI
Már az osztrák határon vannak - MTI Fotó: Bodnár Boglárka

A főváros felfüggeszti a Verseny utcai ideiglenes szociális blokk kialakítását - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szombatra virradó éjszaka az MTI-t.

Azok után született meg a döntés, hogy az illegális bevándorlók elhagyták a Keleti pályaudvar tranzitzónáját. Közleményükben azt írták: a főváros negyven autóbuszt biztosított a bevándorlók szállításához.

Korábban a fővárosban a Keleti, a Nyugati, és a Déli pályaudvaron alakítottak ki tranzitzónákat az illegális bevándorlók számára. A legtöbben a Keleti pályaudvaron voltak. A fővárosi vezetés a hatóságokkal és az önkéntesekkel folytatott konzultáció során úgy döntött, hogy egy új helyszínen alakítanak ki egy úgynevezett ideiglenes szociális blokkot a migránsok elszállásolására. Ennek helyszínét a Verseny utcában egy egykori piac helyén jelölték ki.

Az elmúlt egy hétben több alkalommal zavargások is voltak a Baross téren.

A migránsok egy csoportja nem sokkal péntek 13 óra előtt indult el gyalog a Keleti pályaudvartól. A fővárost az M1-es autópálya felé hagyták el. Késő este a zsámbéki pihenőhelynél álltak meg, hogy aludjanak. Sokaknál Angela Merkelt ábrázoló kép volt. Még a menet elején egy fiatalember, aki szírnek vallotta magát, az MTI tudósítójának megerősítette, hogy a határra indultak, céljuk pedig egyértelműen Németország.

Szombatra virradó éjszaka Werner Faymann osztrák kancellár Facebook-oldalán közölte: Angela Merkel német kancellárral való egyeztetése után, Orbán Viktor miniszterelnököt is tájékoztatta, hogy Ausztria és Németország megengedi, hogy a migránsok az országukba utazzanak.

Az első migránsokkal teli busz hajnali fél 3-kor érkezett meg a magyar-osztrák határra.

Az osztrák vöröskereszt azt közölte: 800-1500 migránsra számítanak, akiket a nickelsdorfi (Miklóshalma) menekültfogadó központban fognak elhelyezni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.